Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bocvana

Pomrli u kratkom periodu: Otkriven uzrok misterioznog pomora slonova u Africi

Foto: Twitter

Između kraja augusta i novembra 2020. u sjeverozapadnom Zimbabveu uginulo je trideset i pet afričkih slonova. Jedanaest životinja umrlo je u roku od 24 sata.

Stručnjaci su ustanovili koja je točno bakterija kriva za niz misterioznih smrti afričkih slonova. Dodaju da je s jačanjem klimatskih promjena sve veća vjerovatnost pojave ovakvih pandemija.

Između kraja augusta i novembra 2020. u sjeverozapadnom Zimbabveu uginulo je trideset i pet afričkih slonova. Jedanaest životinja umrlo je u roku od 24 sata.

“Svi slonovi uginuli su u vrlo kratkom periodu. To je bio jedan od najzagonetnijih dijelova slagalice. Mnoge životinje umiru prilično blizu jedna drugoj, ali ne jedna uz drugu u tako kratkom razdoblju”, rekao je veterinar Chris Foggin, a prenosi CNN.

Otrovne bakterije

Ranije te godine u susjednoj Bocvani uginulo je oko 350 slonova u samo tri mjeseca. Kada su stručnjaci analizirali uzorke s 15 slonova koji su umrli u Zimbabveu, otkrili su da je do pomora došlo zbog infekcije malo poznatom bakterijom Bisgaard takson 45, koja je uzrokovala trovanje krvi.

“Prerano je reći da su klimatske promjene utjecale na ovaj događaj, ali bi mogle utjecati u budućnosti ako budemo imali snažnije i dugotrajnije suše. Ako do toga dođe, vjerovatno ćemo ponovo svjedočiti ovakvom pomoru”, rekao je Foggin.

Što se tiče masovnog ugibanja slonova u Bocvani, to se pripisuje cijanobakterijama. Te otrovne bakterije mogu se pojaviti sasvim prirodno u stajaćoj vodi, no ponekad prerastaju i u tzv. divljorastuće plavozelene alge. Foggin navodi kako nema dokaza da postoji poveznica između smrti slonova u Zimbabveu i Bocvani.