Taj ludi svijet

žrnovnica kod Splita

Pred kućom je dočekao strašan prizor, sa grane je visila ogromna zmija

27/08/2021

Pribrana je ostala zato što joj ovo nije bio prvi susret s mnogima omraženom životinjom, a takvo što, kaže, može zahvaliti svojim mačkama

– Uopće se nisam bojala, a inače se bojim zmija. Bila sam uvjerena da nije opasna – ravnodušno priča Ivana Katavić koju je jutros pred kućom dočekao prizor koji bi rijetko kome bio drag, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, oko 6.30 u dvorištu u Žrnovnici (kod Splita) zatekla je zmiju. Pribrana je ostala zato što joj ovo nije bio prvi susret s mnogima omraženom životinjom, a takvo što, kaže, može zahvaliti svojim mačkama. Skrbi, naime, o tri udomljene.

– Prije dvadesetak dana isto mi je bila zmija ispred kuće, ali mačka ju je ubila. Jutros sam pak zatekla mačku kako se igra s ovom na fotografiji pa sam pretpostavila da je ista vrsta kao i prošla – priča Ivana pa dodaje kako joj ljubimice u dvorište donesu svega, od guštera, miševa do pantagana. U posljednje vrijeme na popisu su i zmije…

Ivana je ostala pribrana, uzela štap i odnijela zmiju na livadu poviše kuća.

Novinari su kontaktirali Tina Milata, kustosa Prirodoslovnog muzeja Split kako bi nam objasnio o kojoj je zmiji riječ i je li opasna za ljude.

– Radi se o zmiji crnokrpici. Iako spada u poluotrovnice, nije opasna za ljude, a naraste do 75 centimetara. Ima i većih primjeraka od 130 centimetara.

Uglavnom se hrani malim sisavcima, kukcima i gušterima. Crnokrpice su prisutne na cijelom obalnom području, a često se zadržavaju u blizini ljudskih naselja – objasnio nam je kustos Milat.

Dodao je potom da su aktivne u sumrak i noću. Međutim, s padom temperatura moguće bliski susret s njima moguće je imati i po danu.

– Obično se nađu ispod rasvjetnih stupova upravo zato što se hrane kukcima koje privlači svjetlo, a njihovi otrovni zubi smješteni su na stražnjem dijelu gornje čeljusti – pojašnjava..

– Laknulo mi je kada sam saznala da nije otrovna i kada sam shvatila da sam donijela dobru odluku što sam je spasila, ali isto ću ja drugi put bit opreznija – kroz smijeh zaključuje Ivana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.