Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australija

Pronađena olupina broda izgubljena prije 50 godina

australija olupina
Foto: Screenshot/YouTube

Ekspedicija Univerziteta Tasmanije uključivala je kao sporednu misiju istraživanje neidentificirane olupine koju su prije toga uočila ribarska plovila

Australijski istraživači locirali su olupinu broda MV Blythe Star gotovo 50 godina nakon što je iznenada potonuo u blizini obale Tasmanije. Australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO danas je saopćila da je lokacija 44-metarskog motornog broda, koji se iznenada prevrnuo i potonuo u blizini jugozapadne obale Tasmanije u oktobru 1973., otkrivena u travnju tijekom 38-dnevne istraživačke misije za proučavanje podmorskog klizišta na zapadnoj obali otočke države.

Ekspedicija Univerziteta Tasmanije uključivala je kao sporednu misiju istraživanje neidentificirane olupine koju su prije toga uočila ribarska plovila.

“Mapiranje morskog dna pokazalo je da neidentificirana olupina broda leži na dubini od otprilike 150 metara. Olupina je odgovarala dimenzijama i profilom brodu MV Blythe Star”, rekao je CSIRO.

Olupina je netaknuta

Agencija je rekla da je olupina broda netaknuta i da stoji uspravno na morskom dnu, s pramcem okrenutim prema sjeverozapadu. Koristeći podvodne kamere, istraživači su uspjeli identificirati dio naziva plovila “Star” na pramcu broda.

Prikupljeni podaci dostavljeni su državnim i nacionalnim agencijama za pomorsku baštinu. Naučnici se nadaju da bi mapiranje i video snimke mogle pomoći odgovoriti na pitanja o tome što je uzrokovalo potonuće broda.