Taj ludi svijet

toplotni udar u kanadi

Rekordne temperature doslovno skuhale u moru na hiljade školjki, puževa i zvijezda

10/07/2021

Tokom tri uzastopna dana krajem juna zabilježene su rekordno visoke temperature. Rekordnih 49.6 °C izmjereno je 29. juna

Najjači toplinski udar u povijesti Kanade skuhao je više desetaka hiljada kamenica, dagnji, zvjezdača i puževa koji su živjeli u vodama oko grada Vancouvera u provinciji Britanskoj Kolumbiji, javlja Business Insider.

Chris Harley, morski biolog sa Univerziteta Britanske Kolumbije, pomor je uočio kada je u nedjelju osjetio da se iz smjera plaže Kitsilano širi neugodan miris. Harley je u razgovoru za kanadsku televizijsku stanicu CBC rekao da je ostao šokiran kada je otkrio izvor mirisa.

U Britanskoj Kolumbiji su tokom tri uzastopna dana krajem juna zabilježene rekordno visoke temperature. Rekordnih 49.6 °C izmjereno je 29. juna.

Nije razjašnjeno kada su školjkaši stradali. Harley je za CBC rekao da većina morskih životinja koje žive u priobalnom području mogu izdržati temperature od maksimalnih 30 °C. Termografske snimke napravljene 28. juna pokazale su da je temperatura na vancouverskim obala iznosila 50 stepeni Celzija.

Harley je nadalje rekao da će kvaliteta vode u tom području privremeno pasti jer kamenice i dagnje filtriraju vodu. Dodao je i da je na temelju dostupnih podataka o pomoru morskih životinja u vodama oko Vancouvera izračunao kako je moguće da je na sličan način uginulo više od milijardu životinja koje žive u priobalnom području obližnjeg Salishkog mora.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.