Taj ludi svijet

mexico city

Statua autohtone stanovnice Meksika umjesto statue Kristofora Kolumba

13/10/2021
Foto: Fena (Twitter)

Statua je uklonjena prošle godine nakon što su borci za prava autohtonih naroda zaprijetili da će ga srušiti

Guverner Mexico Cityja potvrdio je da će statua autohtone žene zamijeniti spomenik Kristoforu Kolumbu u glavnom gradu.

Statua je uklonjena prošle godine nakon što su borci za prava autohtonih naroda zaprijetili da će ga srušiti.

Gradonačelnica ovog grada Claudia Sheinbaum rekla je da će biti zamijenjena replikom predkolumbijskog kipa poznatog kao Mlada žena Amajca, prenosi BBC.

Kolumba, istraživača porijeklom iz Italije kojeg je finansirao španski dvor kako bi otplovio na istraživačka putovanja krajem 15. stoljeća, mnogi vide kao simbol ugnjetavanja i kolonijalizma jer je njegov dolazak u Ameriku otvorio vrata španskom osvajanju.

Najnovije saopćenje gradonačelnice Sheinbaum objavljeno je 12. oktobra – na godišnjicu Kolumbovog otkrića Amerike.

U SAD-u se slavi kao Kolumbov dan. Ali u Meksiku i drugim zemljama Latinske Amerike poznat je kao Día de la Raza (španski: Dan utrke). Mnogi na to gledaju kao na spomen domaćeg otpora protiv evropskog osvajanja.

Gradonačelnica Sheinbaum rekla je da želi promjenu u sklopu “dekolonizacije” poznate avenije Reforma, na kojoj se trenutno nalazi prazno postolje.

Dodala je kako je novi spomenik – koji će biti tri puta veći od statue Kolumba – priznanje da su “žene starosjedioci bile najviše progonjene” tokom i nakon kolonijalnog razdoblja.

Vjeruje se da statua autohtone stanovnice Meksika prikazuje vodeću pripadnicu naroda Huastec u vrijeme nastajanja tog naroda.

Originalna statua je u Antropološkom muzeju Mexico Cityja, koji će i napraviti repliku ove statue za postavljanje na aveniji Reforma. Statua Kristofora Kolumba će biti premještena u park u drugom području Mexico Cityja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.