Taj ludi svijet

Japan

Stogodišnji sat zaustavljen cunamijem iz 2011. proradio nakon novog zemljotresa

15/04/2021

Sat, koji se nalazi u budističkom hramu, potopljen je u cunamiju koji je nakon snažnog potresa u martu 2011. godine pogodio sjeveroistočnu obalu Japana, prilikom čega je poginulo više od 18.000 ljudi

Stogodišnji sat u Japanu koji je prestao raditi 2011. godine kada je tu azijsku zemlju pogodio snažan zemljotres, ponovo je počeo otkucavati nakon manjeg potresa početkom ove godine.

Sat, koji se nalazi u budističkom hramu, potopljen je u cunamiju koji je nakon snažnog potresa u martu 2011. godine pogodio sjeveroistočnu obalu Japana, prilikom čega je poginulo više od 18.000 ljudi.

Njegov vlasnik Bunshun Sakano pokušavao ga je popraviti, ali bezuspješno. Međutim, kada je manji zemljotres pogodio ovo područja 10 godina kasnije, sat je počeo ponovo raditi.

Zemljotres se dogodio 13. februara, nekoliko sedmica prije obilježavnja desete godišnjice tragedije, a Sakano je idućeg jutra, dok je provjeravao eventualnu štetu od potresa, primijetio da sat ponovo otkucava. Dva mjeseca kasnije sat još uvijek radi.

Kako pišu japanske novine Mainichi Shimbun, sat se nalazi u hramu Fumonji na području regije Miyagi, koja je zajedno sa susjednom Fokushimom teško pogođena zemljotresom i cunamijem.

Sakano, čiji je hram služio kao baza za dobrovoljce nakon zemljotresa, kaže da je u ponovnom pokretanju sata našao inspiraciju.

“Možda me tjera da krenem naprijed s novom odlučnošću. To je kao znak ohrabrenja da prava obnova tek dolazi”, izjavio je 58-godišnjak, prenosi BBC.

Komentari

Autor: Anadolija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.