Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slučaj u beogradu

Udovica tražila penziju od supruga, pa saznala da je ljubavnica već prima

Foto: Unsplash
Ilustracija

Penzoioni fond obratio se službeno supruzi – objasnili su zašto ljubavnica, a ne udovica prima njegovu penziju

Kad joj je suprug iznenada preminuo od infarkta, Beograđanka je bila u šoku od tuge, ali to se ubrzo promijenilo. Naime, udovica je saznala da je pokojni muž imao – tajnu porodicu. Imao je ljubavnicu s kojom je imao dijete te ga je priznao.

Njih dvoje dobili su u braku dvoje djece koja su još uvijek maloljetna.

Nekoliko mjeseci nakon sahrane, udovica je podnijela zahtjev za njegovu penziju, ali dobila je informaciju da neko drugi već prima njegovu penziju – a to je ljubavnica.

Penzoioni fond obratio se službeno supruzi – objasnili su zašto ljubavnica, a ne supruga prima njegovu penziju.

Naglasili su kako prema zakonu supruga ljubavnici ne može oduzeti pravo na tu penziju. Naime, iako je to dijete vanbračno, stvar se ne može preokrenuti u korist zakonske djece i legalne supruge.

Zakon je jasan

Naime, pravo na penziju u Srbiji nije ograničeno samo na bračne drugove. Pravo na to ima i vanbračni partner, pod određenim uslovima.

Vanbračni partner to pravo može tražiti ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili imaju dijete. To se pravo ne stiče automatski, već u vanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev vanbračnog partnera.

Takođe, uz zahtjev za mirovinu prilaže se i pravomoćna sudska odluka kojom se potvrđuje postojanje ove zajednice.

Osim bračnog i vanbračnog druga, pravo na nasljeđivanje mirovine mogu pod određenim uslovima ostvariti i drugi članovi porodice umrle osobe. Da bi članovi familije mogli ostvariti ovo pravo, umrli član porodice mora imati najmanje pet godina staža osiguranja, ispunjavati određene uslove ili je već bio u penziji, prenose 24sata.