Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Florida

Uhvatio pitona dugog skoro šest metara, sa opasnom zmijom borio se na zemlji

Foto: Screenshot/Twitter

Uhvaćen piton dug skoro šest metara, najveći ikad na tom području

U Floridi je pronađen burmanski piton dug 5,79 metara, najveći ikada zabilježen prema lokalnom udruženju u toj američkoj državi u kojoj se ova vrsta smatra invazivnom. Zmija je pronađena u ponedjeljak 70 kilometara zapadno od Miamija u Nacionalnom rezervatu Big Cipress tokom ekspedicije koja je imala za cilj da zaustavi napredak tih invazivnih zmija, među najvećima na svijetu.

Jake Walery postavio je na društvenoj mreži Instagram snimak na kojem se vidi lovac amater kako vuče pitona za rep pored puta, prije nego što ga je savladao uz pomoć drugog čovjeka.

Uhvaćena životinja je teška 56,6 kilograma i odvedena je u ekološku organizaciju koja proučava burmanske pitone. U Floridi je 2020. godine uhvaćen burmanski piton od 5,71 metar.

Burmanski piton, donesen iz jugoistočne Azije krajem prošlog vijeka, pronašao je savršen ekosistem za razmnožavanje u Floridi, u velikoj suptropskoj močvari na jugu poluostrva. Ta zmija nema prirodnih predatora i hrani se drugim gmizavcima, pticama i sisarima kao što su rakuni.