Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Toronto

Žena upucana u prsa, život joj spasio – silikon

silikon

Doktori su primijetili da je silikonski implantat vjerojatno odgovoran za skretanje putanje metka – što je na kraju spasilo ženin život

Žena koja je preživjela ranu od vatrenog oružja iz blizine u prsa preživjela je silikonskih implantata na dojkama, vjeruju doktori.

U studiji slučaja koja je prošle sedmice objavljena u medicinskom časopisu SAGE, doktori su opisali kako je silikonski implantat dojke spriječio put metku do vitalnih organa 30-godišnje žene, prenosi CNN.

Incident koji se dogodio 2018. godine u Torontu u Kanadi, jedan je od samo nekoliko slučajeva zabilježenih u medicinskoj literaturi gdje je implantat odigrao ulogu u spašavanju života pacijentice, rekao je kirurg Giancarlo McEvenue za CNN.

Doktori su primijetili da je silikonski implantat vjerojatno odgovoran za skretanje putanje metka – što je na kraju spasilo ženin život.

Postoje dvije vrste implantata dojke odobrene za prodaju u Sjedinjenim Državama. Oboje imaju silikonsku vanjsku školjku, ali jedna je napunjena fiziološkom otopinom, a druga silikonskim gelom. Oni se mogu razlikovati u veličini, debljini školjke, teksturi i obliku površine školjke, a obično se implantiraju kako bi se povećala veličina dojke ili obnova tkiva dojke, kao što je nakon mastektomije ili drugog oštećenja dojke.

Iako su tačni detalji pucnjave nejasni, hirurg McEvenue rekao je za CNN da je pacijentica došla na hitnu tražeći liječenje nakon što je pogođena u prsa. “Razgovarala je – tim za traume bio je u nevjerici koliko joj je dobro”, rekao je McEvenue, jedan od kirurga koji je radio na slučaju.

“Ulazna rana od metka bila je na lijevoj dojci, ali prijelom rebra je bio na desnoj strani. Metak je najprije ušao u kožu na lijevoj strani, a zatim se usmjerio preko prsne kosti u desnu dojku i slomio joj rebro na desnoj strani”, objasnio je.

“Implantat je uzrokovao promjenu putanje metka”, rekao je. “Na lijevoj strani su srce i pluća – kad bi metak ušao u prsa, imala bi puno ozbiljniju, možda opasnu po životnu povredu”, dodao je McEvenue.

Pomoću rendgenske snimke, doktori su uspjeli primijetiti metak u desnoj bočnoj torakalnoj stijenci, slomljeno rebro i mjehurići zraka u lijevoj dojci, te su zaključili da je metak putovao od lijeve dojke do desne torakalne stijenke.

Doktori su uklonili implantat te ženi prepisali antibiotike, navodi se u izvješću.