Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majka Osame bin Ladena dala svoj prvi intervju

osama

Alia Ghanem, majka Osame bin Ladena, dala je svoj prvi intervju koji je u Jeddahi u Saudijskoj Arabiji vodio novinar uglednog The Guardiana Martin Chulov.

Ghanem, koja je sada u srednjim sedamdesetim godinama, otkrila je brojne nepoznate detalje u odnosu sa sinom. Od njegovog oca Mohammeda bin Ladena, koji je poticao iz dobrostojeće obitelji, razvela se kad je Osami bilo tri godine. I on je bio jedino dijete iz tog braka.

Mohammed bin Laden imao je 53 djece s dvadesetak supruga, a poginuo je u avionskoj nesreći kad je Osami bilo deset godina. Nakon razvoda, Ghanem se udala za Mohammeda al-Attasa, koji je odgojio Osamu.

Ghanem je izjavila kako je ovo prvi put da daje intervju jer je dobila dozvolu od vlade Saudijske Arabije koju vodi 32-godišnji princ Mohamed bin Salman, a razgovoru je prisustvovao i predstavnik vlasti.

Majka Osame bin Laden krivi autsajdere poput njegovog mentora iz Palestine Abdullaha Azzama, koji mu je navodno isprao mozak i preobratio “njenog sina na džihadizam kad je bio mlad čovjek u dvadesetim godinama i borio se u ‘svetom ratu’ u Afganistanu protiv sovjetskih vlasti osamdesetih godina”. Azzam je ubijen u Pakistanu 1989. godine, no kako piše CNN, nije bio fokusiran na napad na SAD.

Bin Ladenova majka potvrdila je da je porijeklom alavitkinja iz Sirije pa je moguće da se Osama zbog toga nije želio uključiti u tamošnji rat, kao neke druge sunitske skupine poput ISIL-a.

Majka bin Ladena izjavila je da je u prvih 48 sati od napada 11. septembra saznala da je njen sin odgovoran te da je bila šokirana. “Bilo nas je sram. I znali smo da ćemo se suočiti sa strašnim posljedicama”, izjavila je. Saudijske vlasti ispitivale su njihovu porodicu te dugo nisu mogli napustiti zemlju.

Ghanem je u redovitom kontaktu s tri udovice Osame bin Ladena koje su preživjele operaciju iz 2011. godine u kojoj je ubijen vođa Al Qaide u Pakistanu. One trenutno žive u Saudijskoj Arabiji te im nije dozvoljeno napustiti zemlju.

Osamu bin Ladena posljednji put je vidjela u gradu Kandaharu u južnom Afganistanu 1999., godinu dana nakon napada Al Qaide na dvije američke ambasade u Africi u kojima je poginulo više od 200 ljudi, prenosi Index.hr.

CNN također navodi da je njegova majka otputovala u Kandahar kako bi svog sina u ime vlade Saudijske Arabije nagovorila da napusti terorizam, tvrdi glavni tjelohranitelj Osame bin Ladena – Abu Jandala, koji je također izjavio da je njegov šef jako poštovao svoju majku, ali nije bio spreman odreći se džihada.