Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužna smrt slonice nakon života u lancima

samba

Nakon 15 godina napornog rada u teškim uslovima Samba se prije nekoliko dana jednostavno srušila. Cijeli je život na svojim leđima nosila turiste, a onda joj je otkazalo srce…

Slonovi u Indiji i zemljama poput Kambodže najčešće su od rođenja osuđeni na vrlo težak život pun boli i patnje . U Indiji se svake godine pronalaze slonovi kojima vlasnici iskopaju oči kako bi im turisti dali više kovanica, a većina njih desetljeća provedu okovani u lancima.

Ona se potpuno iscrpljena srušila i više joj nije bilo spasa. Veterinari su mogli samo dijagnosticirati uzrok smrti – srčani udar . On ju je ‘pogodio’ nakon što je 40 minuta hodala na temperaturi od 40 °C bez dovoljnog unosa vode i bez prisutnosti vjetra koji bi je hladio.

Fotografije njenog beživotnog tijela brzo su se proširile društvenim mrežama uz sve glasnije apele da se slonove više ne koristi u takve turističke svrhe.

Nakon smrti Sambe turiste će i dalje pronositi još 13 slonova što je najveća grupa zatočenih slonova u Kambodži. Brojni turisti koji su bili na licu mjesta kada se slonica srušila su zaplakali, a grupe koje se bore za prava životinja pozvale su putnike da imaju suosjećanja i ne unajmljuju ih za prenošenje.