Umjetnici koji su preminuli u 2016. godini

Prince-David-Bowie-Leonard-Cohen_971012983_4446531_1020x574

U 2016. godini preminule su mnoge osobe koje su bile zapamćene u svijetu kulture i umjetnosti, a izdvajaju se Leonard Cohen, Zsa Zsa Gabor, Umberto Eco, David Bowie, Prince, George Michael…

Ljubitelji muzike, svijeta filma te književnosti 2016. godinu pamtit će kao godinu u kojoj su preminuli mnogi istaknuti umjetnici.

U januaru preminuo David Bowie

Nakon borbe sa karcinomom u januaru je preminuo David Bowie. Rođen je kao David Jones, bio je jedan od najznačajnijih predstavnika glam rocka 1970-ih godina prošlog stoljeća.

Imao je izuzetan osjećaj za imidž i to kako ga publika doživljava, te je svoj vanjski izgled mijenjao kako je mijenjao i muzičke pravce i zvuk svojih pjesama.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su “Fame”, “Heores”, “Let's Dance”…

David Bowie

Nekoliko dana nakon Bowija, u 67. godini preminuo je i jedan od osnivača muzičke grupe ”Eagles”, Glenn Frey. Riječ je o gitaristi koji je napisao riječi za pjesmu ”Hotel California”. Popularni su hitovi grupe ”Take it Easy”, ”Already Gone” i drugi.

Pjesma ”Hotel California” našao se na 37. mjestu ”Najboljih 500 pjesama svih vremena” koju je sastavio časopis ”Rolling Stone”. Glenn je ostvario i zapaženu solo karijeru s hitovima kao što je ”The Heat Is On”.

U aprilu u 57. godini preminuo je legendarni muzičar Prince. Karijeru je započeo krajem 1970-tih, a proslavio se hitovima “Little Red Corvette”, ”Let's Go Crazy” i “When Doves Cry”.

Tokom karijere je snimio 39 studijskih, četiri live albuma, šest kompilacijskih, 17 video albuma, jedan remix album, 104 singla te 136 spotova.

Prince

Obavio je ukupno 28 turneja od 1979. do 2015. godine. Dobitnik je sedam Grammy nagrada. Na listi ”Najboljih 100 pjesama svih vremena” koju je sastavio list ”Rolling Stone” našao se na 28. mjestu.

Kanadski tekstopisac i pjevač Leonard Cohen, autor bezvremenskih hitova “Hallelujah”, “Suzanne” i “Bird on a Wire”, preminuo je u novembru u 82. godini.

Slavu je stekao svojim dubokim glasom, a bio je inspiracija i mnogim velikim muzičarima poput Boba Dylana i R.E.M. Ranije ove godine bio je na turneji, a prošlog mjeseca je objavio album “You Want it Darker”.

U decembru, tačnije na Božić preminuo je George Michael, rođen 1963. godine. Rođen u Londonu kao Georgios Kyriacos Panayiotou Michael, pjevač grčkog porijekla, najveću popularnost doživljava ‘80-tih godina hitom “Wake me up before you Go-Go”.

George Michael

U tridesetogodišnjoj karijeri osvojio je brojne muzičke nagrade – tri Brit Awardsa, četiri MTV Video Music Awardsa, tri American Musical Awards i dva Grammyja. Jedan od njegovih najvećih hitova nosi naziv “Last Christmas” (Posljednji Božić).

U septembru svijet ostao bez oskarovca Hansona

U septembru je u 71. godini preminuo uspješni režiser i scenarista te dobitnik Oscara Curtis Hanson. Slavu mu je donio film “The Hand That Rocks the Cradle” kojeg je režirao 1992. godine.

Njegov film “LA povjerljivo” (LA Confidential) iz 1997. godine, snimljen prema istoimenom romanu Jamesa Ellroya, bio je kandidat za devet Oscara, a dobio je dva, za najbolji adaptirani scenarij i najbolju žensku sporednu ulogu, za koju je zaslužna Kim Basinger.

Curtis Hanson

Početkom oktobra ljubitelji sedme umjetnosti oprostili su se od Andrzeja Wajde koji je preminuo u 90. godini. Tokom 60-godišnje karijere režirao je više od 40 filmova, a 2000. godine dobio je ”Počasnu nagradu Oscar” za doprinos svijetu kinematografije.

Wajda se proslavio trilogijom filmova “Pokoljenje” zatim filmovima “Kanal”, “Pepeo i dijamanti” , “Čovjek od mramora“, “Čovjek od željeza“ te “Katyn“ i “Walesa, čovjek od nade“. Za film ”Čovjek od željeza” dobio je Zlatnu palmu.

Andrzej Wajda

U decembru je preminula glumica Zsa Zsa Gabor. Porijeklom je iz Mađarske, a ostavila je svoj pečat u Hollywoodu. Glumila je u više od 30 filmova, a među najpopularnijima su “Moulin Rouge” i ”Queen of Outer Space”.

Ljubitelji serije filmova ”Policijska akademija” 2016. godinu pamtit će kao godinu kada je preminuo finski glumac George Gaynes, koji je u pomenutom serijalu glumio komandanta Erica Lassarda. Osim u ”Policijskoj akademiji” u kojoj se pojavio u čak sedam nastavaka, slavni glumac iza sebe ima niz TV serija i 35 filmova.

U septembru je preminuo najpoznatiji dramaturg, dobitnik Pulitzerove nagrade i autor drame ”Ko se boji Virginije Woolf” (Who’s Afraid of Virginia Woolf”).

Jedna od najupečatljivijih ličnosti od kojih su se ljubitelji pisane riječi oprostili ove godine je pisac, kritičar, esejist, kolumnist i naučnik Umberto Eco koji je u februaru preminuo u 84. godini.

Njegov roman “Ime ruže”, napisan 1989. godine, preveden je na više desetaka jezika. Prema ovom romanu snimljen je i film sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi.

Umberto Eco

 

Eco je poznat i po romanu “Foucaultovo njihalo”, a pisao je gotovo do samog kraja. Prošle godine je izdao roman “Nulti broj”. Mnoge nagrade dodjelila su mu kulturna udruženja u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama.

U oktobru je preminuo i Nobelovac Dario Fo. Fo, poznat po političkim satirama kao što je ”Slučajna smrt jednog anarhiste”, dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1997. godine. Tom prilikom je označen glavnom ličnošću 20. stoljeća u svijetu teatra. Njegove drame prevedene su na 30 jezika i izvode se širom svijeta.