Magazin

Vedrana Seksan: Presretni smo, znala sam da imamo odličan film

20/02/2016

Ekipa filma “Smrt u Sarajevu” bh. reditelja i oskarovca Danisa Tanovića presretna je nakon što je ovaj film večeras nagrađen Srebrnim medvjedom na prestižnom filmskom festivalu popularnom Berlinaleu, rekla je za Anadolu Agency (AA) glumica Vedrana Seksan.

Seksan u Tanovićevom filmu zajedno sa bh. glumcima Muhamedom Hadžovićem, Snežanom Vidović i Faketom Salihbegović tumači jednu od glavnih likova.

“Presretni smo, presretni! Znala sam da imamo odličan film, znala sam da je velik i važan i vjerovala sam u genijalnost Danisa kao reditelja i da će fenomenalnost bh. glumaca biti nagrađena”, rekla je Seksan za AA.

“Smrt u Sarajevu” na Berlinaleu imao je svoju svjetsku premijeru 15. februara pred oko 1.500 novinara.

Radnja filma snimanog u maju prošle godine smještena je u jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”, a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

Tanović je na istom festivalu 2013. godine s filmom “Epizoda u životu berača željeza” odnio nagrade dva Srebrna medvjeda i to za najbolji film i za najboljeg glumca kojeg je dobio Nazif Mujić, te Nagradu ekumenskog žirija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.