Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog ovog otoka dvije zemlje “ratuju” alkoholom

HansIsland

Daleko na arktičkom sjeveru leži izolirani otok Hans.

Ovaj nenaseljeni 1.3 km dug i 1.2 km širok otok, koji ne posjeduje nikakve vidljive prirodne resurse, bizarni je teritorij za kojeg se bore dvije zemlje. Ali od početka 1930-ih godina, ova stijena je središte rasprava između Kanade i Danske.

Naime, prema svjetskom atlasu, otok Hans je smješten na središtu 35 kilometara dugog Nares tjesnaca, koji razdvaja Grenland – autonomni danski teritorij – od Kanade. Zbog međunarodnog prava, sve zemlje imaju pravo zahtijevati teritorij koji se nalazi na udaljenosti do 20 km od njihove obale.

Kao takav, Hans je tehnički smješten u danskim i kanadskim vodama. U atlasu piše da je Međunarodni sud Lige naroda 1933. godine otok prozvao danskim teritorijem. Ali budući da se Liga raspala 1930-ih godina, i da ju je nakon toga zamijenio UN, prvotna odluka ne nosi veliku težinu.

Ubrzo nakon toga prestale su rasprave o otoku, jer je počeo Drugi svjetski rat, pa Hladni rat. Ali 1984. godine, situacija se opet rasplamsala.

Te godine danski ministar zadužen za Grenland posjetio je otok i postavio ondje dansku zastavu, ispod koje je ostavio poruku na kojoj je pisalo: “Dobro došli na danski otok”, zajedno s bocom brendija.

I tako je započeo rat viskijem, kojim se želio osvojiti Hans.

Iako se dvije zemlje i dalje ne mogu suglasiti o teritorijalnom statusu otoka, vlade i dalje vode “viski rat”, pri čemu su očito zadržale dobar smisao za humor.

Peter Takso Jense, danski ambasador u SAD-u izjavio je da kad “danska vojska ode tamo, oni ostave bocu rakije, a kad Kanađani odu, ostave bocu viskija Canadian Club, s porukom: ‘Dobro došli u Kanadu'”.

Trenutačno se razmatra plan koji bi otok pretvorio u zajednički teritorij kojim bi upravljali Kanađani i Danci, piše Business Insider.