Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravlje

Ako teško ustajete iz kreveta, možda patite od ovog poremećaja

krevet

Onima za koje se sumnja da pate od ovog poremećaja, savjetuje se da misle o riječima koje sažimaju kako se osjećaju prilikom buđenja.

Kako jutra postaju mračnija, motivacija da se napusti topli krevet počinje da jenjava.

Ali, prije nego što se razlog pripiše ljenjosti, teškoća pri ustajanju može da bude znak poremećaja, poznatog pod imenom “disanija”. On nije medicinski prepoznat, ali predstavlja teškoću pri ustajanja ujutru.

Iako mnogi imaju strašan poriv da se vrate spavanju poslije buđenja, disanija se manifestuje kroz ostajanje u krevetu danima, dok se na kraju ne javi anksioznost od ustajanja.

Oni koji se uklapaju u opis simptoma, trebalo bi da se jave ljekaru, jer je disanija često znak prikrivene depresije, hroničnog umora i bolne fibromjalgije.

Samoproklamovani disanijski bolesnici, poznati i kao “klinomanijaci”, insistiraju da je poremećaj veoma ozbiljan – uprkos tome što nije priznat.

Dok mnogi uzdišu kada se budilnik oglasi, disanijski pacijenti imaju stvarni napad panike pri pomisli da treba da ustanu iz kreveta.

Njima je potrebno mnogo više od preporučenih osam sati tokom noći i nisu u stanju da napuste krevet, iako imaju obaveze u spoljašnjem svijetu.

Onima za koje se sumnja da pate od ovog poremećaja, savjetuje se da misle o riječima koje sažimaju kako se osjećaju prilikom buđenja. Ako su među njima “poraz” ili “slabost”, trebalo bi da posjete ljekara.

Nema poznatog lijeka. Pacijenti možda osjete olakšanje ako odu u krevet sat ili dva ranije.

Za dobar san preporučuje se sljedeće:

– Idite u krevet i budite se svakog dana u isto vrijeme.

– Učinite spavaću sobu prijatnom, kontrolišući temperaturu, svjetlost i zvukove. Ne spavajte sa ljubimcima.

– Neka vam dušek bude udoban.

– Vježbajte redovno da se oslobodite tenzije, koja se kupi tokom dana. Izbjegavajte rigorozne aktivnosti tokom večeri, jer vas mogu razbuditi.

– Izbjegavajte kofein i pijte više mlijeka i biljnih čajeva.

– Ne pretjerujte sa hranom i pićem pred spavanje.

– Ne pušite – nikotin je stimulans.

– Opustite se prije spavanja uz toplu kupku, tihu muziku i jogu.

– Napišite sve brige ili šta treba da uradite narednog dana.

– Ako ne možete da zaspite, ustanite i uposlite se, dok se ne umorite.

Ipak, situacija da neko ne može danima da ustane iz kreveta je izuzetno rijetka.

Prvi put se disanija spominje u jednom istraživanju od ovog mjeseca, koje je ispitivalo tinejdžere koji spavaju manje od šest sati najmanje dvaput nedjeljno, puše, piju alkohol ili koriste narkotike.

Istraživači iz Bolnice za žene u Brighamu otkrili su da mladi ljudi koji često ostaju budni do kasno, ali se ranije bude, imaju veće šanse za samoubistvo.