Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ako u novoj godini planirate početi vježbati zbog linije, bježite od ovih vrsta treninga

vjezbanje

Ove vježbe nisu loše, štaviše, ali ipak nisu za one koji tek kreću u fitness avanturu mršavljenja.

Daleko od toga da vas ne želimo potaknuti na tjelovježbu, jer ona nije dobra samo zbog linije.

Vježbanje će dobro koristiti vašem mozgu, raspoloženju i cjelokupnom zdravlju, pa ako je vaš cilj ove godine, po prvi put u životu, učiniti veliki zaokret, tad bi bilo dobro odabrati vježbe koje će vam doista najviše koristiti.

Kad je riječ o amaterima čije tijelo nije dovoljno snažno, izdržljivo i stabilno, tad je izbor prilično sužen, jer čak i ako već znate da ćete najveće promjene vidjeti uz pomoć intenzivnih vježbi snage, morate biti svjesni da vaše tijelo to možda neće moći izdržati. Posebno ako krenete naglo.

A isto tako donosimo i vježbe za koje mnogi još uvijek vjeruju da su baš one s kojima će sagorijevati najviše kalorija, ali nisu.

Zato, ako ste usredotočeni na skidanje kilograma, a prije niste vježbali, certificirani lični trener John Rowley i voditelj udruge International Association of Sports Science (ISSA) te osnivač UX3 Nutrition-a, istaknuo je 4 vrste vježbi koje biste trebali izbjegavati.

Čisto da znate, kad za koji dan krenete ispunjavati sebi dano svečano obećanje.

1. CrossFit

Ovo je odlična vježba s kojom će se masti topiti nevjerovatnom brzinom, a mišići brzo rasti, no to je ujedno i preopasna vježba za potpune amatere.

“Ako tek počinjete svoju fitness avanturu, vjerovatno nećete imati snage da biste mogli odraditi učinkovit CrossFit trening rizika bez ozljede”, tvrdi on.

2. Joga

Rowley je objasnio da joga ima puno prednosti, ali gubitak težine nije jedna od njih. “Iako ćete jogom osnažiti tijelo i stabilnost udova, teško da ćete njima uspjeti smanjiti kilograme, zato što se masti ipak lakše tope puno intenzivnijim vježbama”.

3. Dvoranski bicikl

Možda ste se zaljubili u časove grupnog indoor bicikliranja no znajte da vam ni taj oblik tjelovježbe neće donijeti puno vidljivih rezultata. Recimo da su oni dobri za održavanje forme, ali ako ćete se na njima maksimalno truditi iz sebe izvući zadnji atom snage, da bi ste potrošili što više kalorija, postoje šanse da zaradite negativne rezultate. Dvorane znaju biti prevruće, pokreti suviše agresivni, a nakon tolikog truda moguće je da ćete iz dvorane izići jako gladni”, spomenuo je on.

4. Samo kardio

Kardio će vam pomoći da sagorite kalorije, ali bi vas mogao učiniti gladnima, što dovodi do prekomjerne konzumacije kalorija nakon vježbanja te poništavanja vašeg napretka.

“Osim toga, ako radite samo kardio i ne kombinirate ga s treninzima snage, to može dovesti čak i do gubitka mišićne mase što će usporiti metabolizam. Zato, ako se odlučite za kardio treninge,obavezno ih kombinirajte s vježbama snage, što je ujedno najbolji savjet, uz zdraviju prehranu, koji će pomoći bržim rezultatima”, dodao je za kraj.