Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukazali na probleme

Aktivisti Fondacije Act i umjetnici obilježili Dan planete Zemlje

l_b4b8751c20f2eefb63fe35b64fc40588

Kako je naglašeno, naše prirodne ljepote i prostranstva preplavljene su smećem

Aktivisti Fondacije Atelje za društvene promjene ACT i umjetnici prezentirali su, u Sarajevu na Dan planete Zemlje, umjetničke instalacije na događaju nazvanom ‘Kreativno protiv kolapsa’ uz poruku da samo zajedničkim i solidarnim djelovanjem aktivista, umjetnika i naroda možemo spasiti našu Planetu.

Prikazivanjem nekoliko kreativnih radova sarajevskih umjetnica Iman della Luna i Kasje Jerlagić, na platou ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu, nastoji se ukazati na neke od gorućih ekoloških problema s kojima se suočava sve više ljudi širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu i naš region.

Kako je kazala umjetnica Kasja Jerlagić, u povodu Svjetskog dana planete Zemlje i Svjetskog dana umjetnosti napravile su umjetničku instalaciju za koju je korišten otpad i otpadu srodan materijal.

  • Upravo da bismo ukazale na problem otpada u kojem se guši naša priroda. Kao umjetnice, pridružujemo se aktivistima iz BiH i svijeta u borbi za očuvanje i zaštitu naše prirode – rekla je umjetnica Jerlagić.

Iman della Luna, čiji radovi imaju aktivistički pogled na ekološka i kulturna pitanja, objašnjava razloge kreiranja umjetničkih instalacija koje su danas izložene.

  • Moje kreacije, od drveta i od plastike, utjelovljuju upozorenja o ugroženosti prirode. Za taj rad sam birala kolor-shemu koja je borbena i znak SOS kojim želim da ukažem na alarmantnu situaciju zagađenja bh. rijeka i šuma. Odgovorni bi što prije trebali riješiti probleme odlaganja otpada u ovoj zemlji s najljepšom prirodom na svijetu. Umjetnost nije tu da bude ukras – tu je i da preslika surovu stvarnost – kazala je.

Aktivistica i direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT Lejla Kusturica, uz poziv vlastima u oba bosanskohercegovačka entiteta da se konačno počnu ozbiljnije baviti gorućim okolišnim problemima i pitanjima, ističe da građani nastavljaju zalaganje za zaštitu prirode.

Kako je naglašeno, naše prirodne ljepote i prostranstva preplavljene su smećem.

  • Procjene govore da je BiH premrežena sa više od 10.000 divljih deponija. Službeni podaci o recikliranom ambalažnom otpadu se ne objavljuju, ali je procjena da se reciklira tek oko deset posto tog otpada. Dozvoljavajući to, naše vlasti de facto bacaju smeće u našu prirodu, dok istovremeno razbacuju prijeko potreban novac koji bismo dobili od reciklaže i ponovne upotrebe otpada – naglašeno je.

Iz Fondacije naglašavaju da narod, aktivisti i umjetnici Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u svojim naporima, već se godinama predano i nepokolebljivo zalažu za očuvanje prirode naše lijepe države i dostojanstven život svih nas u ovom kutku veličanstvene nam planete Zemlje.

  • Nećemo odustati i naša poruka svim vlastima u ovoj zemlji jest da i oni mogu i moraju raditi drugačije i bolje. Rezervne planete nemamo – naglašavaju iz Fondacije Atelje za društvene promjene ACT.