Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Amerikanka na Haitiju pronašla bebu na smeću i spasila joj život

09/05/2016

Sarah Conque, 28 -godišnja diplomirana terapeutkinja još je tokom studija odlučila kako želi pomagati djeci s invaliditetom na Haitiju. Preselila se u ovu državu 2013. i počela raditi kao u Daniti.

U januaru 2014. mlada žena ušla je u medicinski centar držeći tromjesečnu bebu Niku. Nika je bolovola a hidroencefalije, stanje u kojem se likvor nakuplja oko mozga zbog čega glava nabubri.

Nika je bila strašno pothranjena i bila joj je potrebna hitna medicinska pomoć. Nažalost Nika je svojoj biološkoj majci više bila “sramotna tajna” nego dijete kojem je potrebna briga.

U rijetkim situaicjama kada bi uopće Niku izvodila vam, potpuno bi je zamotala u deke, kako bi sakrila njenu glavu.

U avgustu 2014., sedam mjeseci nakon što su malu Niku otpustili iz bolnice, Sarah je otišla posjetiti Niku. Instinkt joj je bio u pravu – Nika je bila potpuno sama u kući, ležela na vreći riže i okružena smećem. Sa 11 mjeseci bila je teška teška manje od tri kilograma, a podosta njene mase je otpadalo na nakupljenu tekućinu u glavi.

Nikina biološka majka učinila je sve što je mogla kako bi izbjegla ismijavanje. Bila je prostitutka, a navodno je i popila otrov kako bi prekinula trudnoću.

Sarah je uvjerila Nikinu majku da donese Niku u sirotište u bolnici kako bi dobila toliko zasluženu skrb.

”Prve sedmice kako je Nika bila u mojoj skrbi, pogodilo me koliko je bila zanemarena i neuhranjena ova slatka djevojčica”, napisala je Sarah na svojoj web stranici, Mala ratnica Nika. Njeni unutarnji organi počeli su otkazivati. Čak 99% djece s ovom dijagnozom, umre prije no što navrše godinu dana. Čudesno, uprkos neljudskim uvjetima, Nika je već bila pobijedila.

Nažalost, borba i dalje traje i liječnici su rekli Sarah da Nika umire te su joj rekli da se moli za čudo.

[yuzo_related]

U februaru 2015. šest mjeseci otkako se brine o Niki, Sarah je i zakonski postala Nikin skrbnik. Njen partner, Stephen, dijeli njenu misiju da pruže Niki dom.

“Ova slika snima savršeno pokazuje koliko je Stephen nježan i brižan sa Nikom”, piše ona. ”Ne znam gdje bih bez njegove podrške. ”

Nika je prošla dvije operacije na mozgu, ugrađen joj je šant koji drastično olakšava život. Danas, dvogodišnja djevojčica živi sa svojom porodicom u Lousiani.

“Nika je iskušala novu hodalicu. Niko nije očekivao da preživi neishranjenost, ali danas je stala na noge. Niko nije očekivao da preživi nakon što toliko dugo nije liječena hidrocefalija, ali danas je podigla svoju glavu visoko”.

A kako danas izgleda Nia pogledajte u priliženoj fotogaleriji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.