Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Audio kaseta danas slavi 50. rođendan

kaseta

Prije 50 godina na tržištu se pojavila prva audio kaseta. Iako je prva namjena bila snimanje na diktafonu, muzička industrija prepoznala je potencijal, a audio kaseta kakvu danas poznajemo, postala je omiljeni medij mladih.

Index je objavio da se audio kaseta prvi put pojavila 1963., a masovna proizvodnja započela je godinu dana kasnije u Hannoveru u Nemačkoj. Međutim, prethodno snimljena kaseta (“Musicassettes” ili “MC”) u Evropi se pojavila tek 1965. godine.

Ipak, najveću popularnost kaseta je doživjela osamdesetih, dolaskom hi-fi plejera i Sonyevog vokmena koji se prvi put pojavio 1979. godine. Starije generacije ih dobro pamte kao i često slabe slušalice s presvlakom od sunđera, ali i probleme koji su nastajali prilikom zaplitanja trake.

Novo vrijeme donijelo je i nove probleme. Početkom devedesetih, popularnost audio kaseta osjetno je pala, prvenstveno zahvaljujući CD-u koji je u to vrijeme preuzeo tržište. Do 2001., mnogi su izdavači već odustali od izdavanja albuma na kasetama, a samo u SAD-u, prodaja kaseta pala je s 442 miliona u devedesetim, na tek 274.000 u 2007. godini.

Ipak, prazne kasete su ostale pa ih tako i danas možemo pronaći u pojedinim radnjama. Sony je 2010. obustavio proizvodnju vokmena, a Oxford English Dictionary 2011. objavio je kako riječ “cassette tape” uklanja iz rečnika da bi napravili mjesta za više od 400 novih riječi. Njihova odluka je izazvala negativne reakcije u medijima.

Uprkos svemu, kaseta i dalje ima posebno mjesto u srcima starijih generacija koje se sa sjetom sjećaju vremena kada su na kasete snimali pjesme s radija, razmijenjivali i presnimavali albume, uživali u igrama za računare Commodore 64 i ZX Spectrum i pravili vlastite kompilacije.