Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kikotanje nije prestajalo

Beba se konstantno smijala, onda su primijetili da nešto nije u redu

beba2-pareallife

Odveli su dijete na pregled, jurcali su od ljekara do ljekara, tražili savjet specijalista, ali niko nije umio da objasni neobičan fenomen

Za razliku od mnogih drugih parova koji su prvi put postali roditelji, Britanka Gemma Young i njen suprug bili su pošteđeni straha zbog bebinog upornog plača. Njihov sinčić Jack iz dana u dan samo se kikotao. Par iz Winscomba, na jugozapadu Engleske, bio je presretan što ima tako veselog sina.

Vremenom su primijetili da nešto ipak nije u redu. Neprekidno kikotanje i podvriskivanje počelo je u proljeće 2014, dvije sedmice nakon Jackovog rođenja.

– Kao pokvarena ploča – opisuje majka u listu “Sun” ono što su roditelji u početku smatrali simpatičnim.

A onda su počeli da brinu, jer kikotanje nije prestalo ni dva mjeseca kasnije.

– Nismo mogli oka da sklopimo. Svi smo bili iscrpljeni – sjeća se 32-godišnja žena.

Odveli su dijete na pregled, jurcali su od ljekara do ljekara, tražili savjet specijalista, ali niko nije umio da objasni neobičan fenomen.

Na kraju su ga poslali na skener i djetetu je otkriven tumor na mozgu, tzv. hipotalamički hamartom, kod koga se lokalno uvećava tkivo. Ispostavilo se da su napadi smijeha zapravo epileptični napadi.

– Kada sam vidjela kako mi odvode dijete u operacionu salu, bio je to najgori trenutak u mom životu – kaže Gemma.

Na sreću, sve se dobro završilo: deset sati kasnije obaviješteni su da je operacija uspjela i da je tumor veličine grozda odstranjen.

Danas je Jack zdravo i sretno dete, jer je tumor otkriven na vrijeme i nije ostavio trajne posljedice. Napade smijeha dobija samo kad ga roditelji zagolicaju.