Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Besplatnim ultrazvučnim pregledom do smanjenja oboljelih od raka dojke

rak-dojke-Tanjug-AP-Damian-Dovarganes

Udruženje građana oboljelih i liječenih od karcinoma „Rubin“ iz Hadžića u subotu, 30.09.2017.godine od 15:30 sati  planira akciju besplatnog ultrazvučni  pregled  radi prevencije raka dojke. Akcija će se održati u Zavodu za zaštitu žena i materinstva koji se nalazi u sklopu Doma zdravlja Hadžići.

„Ciljna skupina ovog projekta su žene do 40. godina sa područja općine Hadžići koje iz nekog razloga nisu u mogucnosti da rade ultrazvučni pregled. Jedan od prioriteta su i žene koje nemaju socijalno i zdravstveno osiguranje, te žene koje sumnjaju na nasljedni faktor. Projekat se radi u saradnji sa Zavodom  za zaštitu žena i materinstva.“ – izjavila je Esma Šehić, predsjednica Udruženja Rubin.

”Udruženje ”Rubin” osnovano je i radi na području općine Hadžići, koja je pretrpjela utjecaj osiromašenog uranija. Posljedice života na takvom tlu najčešće dolaze u obliku karcinoma. Naše udruženje do sada je organiziralo niz besplatnih pregleda za žene iz ove općine i uvidjeli smo da je situacija alarmantna.“  – dodala je ona.

Akcija će se realizovati u dva termina, u saradnji sa doktorom Jadrankom Urlićem. Svi zainteresovani za besplatan ultrazvučni pregled mogu se prijaviti na broj telefona: 061366730 Alma Bubregović.