Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijela tačkica znači da je jaje friško

jaje helaza

Sigurno vam se u životu dogodilo da kad razbijete jaje uočite tačno na međi bjelanjka i žumanjka sasvim bijelu mrlju, tačkicu, trakicu, kako god je želite zvati.

Urbana se legenda već udomaćila – većina ljudi smatra da se zapravo radi o zametku, o nečemu iz čega bi kad-tad trebalo nastati pile da mi nismo bili toliko okrutni i prekinuli njegov potencijalni rast i razvoj.

Međutim, ne radi se o pupčanoj vrpci. Radi se o helazi.

Mogu se naći s obje strane žumanjka, a zapravo im je glavna svrha održati ga na sredini bjelanjka. Drugim riječima, ponašaju se poput sidra za žumanjak.

Te “pupčane vrpce” jajeta zapravo su bjelančevine koje su povezane u s bjelanjkom i sa žumanjkom, a najbolje ćete ih uočiti kad razdvojite ta dva segmenta jajeta što vam helaza ponekad zna otežati.

Uklanjanje helaze je potpuno bespotrebno jer se radi o sasvim jestivom dijelu jaja, a kako piše Huffington Post ona je zapravo znak da se radi o friškom jajetu. Helaza, naime, nestaje kako jaje stari pa ako nakon što razbijete jaje ne nađete tu bijelu, ljigavu tvorevinu, to može biti znak da jaje već dugo stoji u prodavnici ili vašem frižideru.