Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bračni par tjerao djevojku na prostituciju: Ako zucneš ubit ćemo ti majku

prostitucija

Adriana Butković Domika (29) i njen 32-godišnji suprug Bernard Domika nepravomoćno su osuđeni u Rijeci zbog kaznenih djela protiv spolne slobode prostitucije i protupravnog oduzimanja slobode, piše Novi list.

Adriana je osuđena na dvije godine i dva mjeseca zatvora, a suprug na dvije godine. Istovremeno im je ukinut i istražni zatvor gdje su boravili gotovo deset mjeseci.

Sutkinja je prilikom izricanja presude istaknula da je tokom iscrpnog dokaznog postupka, ispitivanja žrtve i klijenata, utvrđeno da se prostitucija odvijala, ali i da su materijalnim dokazima utvrđeni navodi iz optužnice. Bračni par je optužen da je od 9. novmebra do 11. decembra prošle godine vrbovao djevojku za pružanje seksualnih usluga i organizirao prostituiranje u jednom stanu u Rijeci.

Nakon što su objavili oglas u oglasniku pod nazivom: ‘Carla, 19 godina, grudi 6, sramežljiva i napaljena bucka, ispunjava sve vaše želje i vašu maštu pretvara u stvarnost u svom domu. Diskrecija zajamčena od 0-24’, na broj oglašenog mobitela Adriana bi dogovarala susrete s mušterijama. Cjenovnik seksualnih usluga bio je u rasponu od 500 kuna za pola sata do 800 kuna za sat vremena.

Iako je oštećenica odbijala, zapravo odmah nakon prvog klijenta rekla da više to ne želi raditi jer joj se ogadila prva mušterija, bračni par ju je na sve načine uvjeravao da se mora baviti najstarijim zanatom na svijetu barem mjesec dana, dok im ne otplati dug. Prijetili su joj da će je istući, da je prate njihovi prijatelji, da imaju jednog poznanika u policiji, pa ukoliko i zucne da će je naći i mučiti. Ukoliko i završi u zatvoru, govorili su joj ‘nećeš izaći živa, naći ćemo te i ako odeš u Australiju’, pritom prijetivši i da će joj ubiti majku.

Adriana je napisala i raspored rada nesretnoj djevojci: od ponedjeljka do srijede dolazak u stan najkasnije u 7.30 sati gdje je ostajala do 2 ujutro, četvrtkom, petkom i subotom nije smjela odlaziti kući, a nedjeljom je imala dozvolu oko ponoći otići svojoj kući. Bernard je vrata stana držao zaključanim i držao ključ kod sebe pa joj na taj način ograničavao slobodu kretanja. Batine, šamaranje, vrijeđanje, ponižavanje, vikanje da je drolja, tjeranje na odijevanje provokativnog rublja koje joj je kupovala prvooptužena, bila je svakodnevica u kojoj je oštećena živjela.

Psihičko i fizičko nasilje trajalo je više od mjesec dana, sve dok Bernard nije, iznerviran zbog nedolaska jednog klijenta, fizički nasrnuo na žrtvu i zaprijetio joj da će je ubiti. Tada je nesretnica uspjela pobjeći i zatražiti pomoć policije.

Optužbom se bračni par teretio da je ostvario dobit od 150.000 kuna, no dokaznim postupkom je utvrđen nešto manji novčani iznos zarađen prostitucijom, oko 84.500 kuna, što će im biti oduzeto. Naime, nakon što je otvorena istraga doista je pronađena knjižica u kojoj su uredno vođeni klijenti, dan i sat, zarađeni novac…

U svojoj odbrani i Adriana i Bernard su negirali optužbe. Adriana je tvrdila da se s djevojkom upoznala preko Facebooka zbog tarota te da se ona preselila nakon nekog vremena k njoj, a da je novac koji je pronađen tokom pretresa stana stigao od njezina strica. U pronađenoj bilježnici bili su, kaže, troškovi za tarot, kozmetiku, ljekare, za tretmane psihologa, za lijekove.

– Nije bilo više od 35 do 40 klijenata, na telefon smo se u početku obje javljale, a onda samo ona jer sam bila nadrogirana – nastavila je s odbranom optužena Adriana.

– Iznos koji sam ja od oštećene potraživala za tarot i kozmetiku iznosio je oko tri hiljade kuna i nikada se nije usprotivila pružanju seksualnih usluga, nije se žalila na klijente i voljela je to raditi, rekla bih spojila je ugodno s korisnim – rekla je između ostalog u odbrani Adriana Domika.