Život i zdravlje

ljetovanja su već počela

Cjenovnik za Jadran: Gdje četveročlanu porodicu smještaj može koštati 700 KM?

01/07/2021

Uspoređujući cijene smještaja, vidimo kako je ljetovanje na bh. moru i dalje najpovoljnija opcija

Naglim porastom temperatura sezona godišnjih odmora i priprema za ljetovanje već je počela. Budući da će i ove godine veliki dio bh. građana svoju oazu mira pronaći negdje uz obalu, istražili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za smještaj, ali i ostale popratne troškove, piše Večernji list BiH.

Uspoređujući cijene smještaja, vidimo kako je ljetovanje na bh. moru i dalje najpovoljnija opcija. Tako četveročlana porodica koja planira u Neumu provesti sedam dana samo za smještaj izdvojit će minimalno 700 KM. Pridodaju li se tome troškovi hrane, pića ili pak zabave, potrebno je otprilike izdvojiti još toliko. Kafa u Neumu uglavnom košta 2 KM, dok su cijene sokova i piva od 2,50 do 5 KM.

Ručati se može već i za 10 KM – toliko u nekim objektima stoji pizza. Na plažama je najam ležaljki i suncobrana između sedam i osam maraka, a za sat vremena parkiranja potrebno je izdvojiti oko dvije KM.

Budući da je Makarska rivijera itekako popularna među bh. građanima, provjerili smo koliko bi četveročlana porodica za smještaj izdvojila tamo. Za šest noćenja u Makarskoj potrebno je izdvojiti oko 1000 KM više u odnosu na Neum. Cijene u ugostiteljskim objektima ovise o lokaciji. Piće u centru ili na samoj plaži nećete platiti isto. Kafu u pristojnom lokalu možete popiti za dvije KM, na plaži su cijene 20-ak posto više. Coca-Cola stoji nešto manje od 4 KM, pivo oko 5 KM, korištenje ležaljke oko 12,50, tuširanje na plaži košta oko 0,50 KM, dok ćete na pristojan ručak moći otići za 10 KM.

Za Makarsku je poznato da je bogata dodatnim sadržajima te možete unajmiti sve od bicikla, preko električnog romobila do jahte, za što vam je, naravno, potrebno još i više novca. Uz Hrvatsku, crnogorsko primorje posljednjih godina sve je privlačnije turistima iz BiH.

Smještaj za sedam dana uživanja u sve popularnijoj Budvi četveročlana porodica platit će oko 1400 KM. Veliko je zanimanje i za ljetovanje u Herceg Novom, gdje očekuju da će popunjenost smještaja biti između 60 i 70 posto u odnosu na 2019. Podjednako se traži krevet u hotelskom i apartmanskom smještaju. Turisti koji su ovih dana na crnogorskom primorju kažu da još uvijek nema velikih gužvi, ali su plaže sve popunjenije. Par ležaljki sa suncobranom na nekim od najpopularnijih plaža može se unajmiti za 20-ak KM.

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim, ali i znatno višim cijenama.

Paprene cijene svakako su brojne bh. građane natjerale na štednju jer toliki iznos novca odjednom potrošiti, kažu, graniči s nemogućim.

– Ljetovanje posljednjih godina sve je veći luksuz, cijene se mijenjaju iz godine u godinu. Otići na ljetovanje bez ranije pripreme, ostavljanja novca sa strane, kalkuliranja, definitivno je nemoguće – priča neimenovana Mostarka u razgovoru za Večernji list.

Povoljnija opcija za one koji nisu u mogućnosti otići na ljetovanje svakako su jednodnevni izleti na more, koji iz Hercegovine ove godine iznose minimalno 12 KM na dan, i to do Neuma, dok je za odlazak na kupanje u Herceg Novom potrebno izdvojiti oko 20 maraka dnevno.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.