Život i zdravlje

ohrabrujuća vijest

Covid-19 mogao bi postati blaga sezonska bolest poput prehlade

20/01/2021

Studija je objavljena u časopisu Science

Nova studija američkih naučnika predviđa da će SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, s vremenom postajati sve manje zarazan te će se pojavljivati sezonski, zajedno s ostalim patogenima iz obitelji koronavirusa koji uzrokuju blage prehlade.

Ali to će se dogoditi tek kad SARS-CoV-2 postane endemski virus, odnosno kad ne bude uzrokovao masovne zaraze ili teška oboljenja, kažu naučnici sa univerziteta Emory University i Penn State. Njihova studija objavljena je u časopisu Science, prenosi Hina.

“Kad će virus dospjeti u takvo endemsko stanje ovisi o brzini njegova širenja i brzini vakcinisanja”, rekla je New York Timesu glavna autorica studije, Jennie Lavine s Emoryja.

“Dakle, potrebno je svakoga izložiti vakcini što je prije moguće”, istaknula je.

Njihovo istraživanje temelji se na šest ljudskih koronavirusa, od kojih se četiri redovito šire među ljudima i uzrokuju samo blage simptome. Ostala dva, teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i blisokoistočni respiratorni sindrom (MERS), pojavili su se u novije doba i rezultiraju visokom smrtnošću, ali dijele sličnu genetiku kao koronavirus koji uzrokuje covid.

Naučnici još proučavaju koliko dugo traju antitijela i ostale imunosne stanice nakon prebolijevanja covida. Dosadašnja saznanja upućuju na to da je imunost koja blokira zarazu relativno kratka, ali je zato imunost koja ublažava simptome dugotrajna.

To znači da osoba može nekoliko puta biti zaražena koronavirusom, ali svaki idući put ne bi bio ozbiljan kao prvi, što je slično djelovanju na organizam običnih prehlada.

Kad većina ljudi stekne zaštitu od covida, bilo prirodnim putem infekcije ili vakcinisanjem, koronavirusu će mahom biti izložena samo mala djeca, a njihova su oboljenja blaga.

Ali bez masovnog cijepljenja trebat će godine i puno mrtvih da se to ostvari, kažu naučnici.

Čak i u slučaju pojave novih sojeva virusa, poput onoga koji se upravo širi Britanijom, naučnici tvrde da je imunitet stečen prethodnim sojevima “dovoljno jak da spriječi ozbiljnu bolest”. Baš kao što je to slučaj s četiri koronavirusa uzročnika prehlade kod kojih imunitet jača svakim novim oboljenjem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.