Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deblja li vas prostor u kojem živite?

roll of flab

Vaš dom je vaša tvrđava, zar ne?

No jeste li ikada pomisli da je možda prostor u kojemu živite krivac zbog kojeg ne možete izgubiti višak kilograma?

Naime, istraživanja dokazuju da se većina naših navika u ishrani može svrstati u “kategoriju” automatskih radnji, prenosi DailyMail.

Isto kao što nas u trgovinama taktičkim razmještanjem artikala na policama ohrabruju da kupujemo više, vaš dom vas može poticati da jedete više. Zbog toga vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da uvedete male promjene u domu koje će vas ohrabriti da jedete manje.

Kuhinja

Morate znati da, što je hrana vidljivija, to nas više privlači. Stoga, pametno odlažite hranu. Nezdrave namirnice čuvajte u neprozirnim posudama, a voće i povrće čuvajte u prozirnim. Ostatke zdravih obroka pokrijte prozirnom folijom, komad torte – aluminijskom folijom.

Također obratite pažnju da uvijek birate manja pakiranja nezdravih grickalica. Ako, recimo, kupite dva manja pakiranja čipsa, manja je vjerojatnost da ćete pojesti oba nego da ćete pojesti jedno veliko koje ste već otvorili.

Birajte manje tanjire i posude. Ako jedete iz manjeg tanjira, pojest ćete za 22 posto manje hrane nego što biste pojeli iz velikog, pokazalo je istraživanje.

Dnevna soba

Udaljite stolčiće od kauča i fotelja. Idealno bi bilo da ih udaljite tako da vam ih ne bude zgodno koristiti… Bar dok ne dovedete kilažu do željene granice. Ako imate naviku grickati nešto dok gledate televiziju, bolje je da sebi malo zakomplicirate život i da stolčić udaljite tako da ne možete dohvatiti posudu bez ustajanja… Ili bar bez ozbiljnog naginjanja. Tako ćete pojesti manje, a s vremenom se možda i odviknete od grickalica.

Nemojte ručati ili večerati uz uključen televizor. Ako jedete uz TV, ne obraćate pažnju na hranu već na ono što gledate, pa tako jedete brže i pojedete više.

Spavaća soba

Ostavite opremu za vježbanje na vidljivom mjestu. Ako ste sami sebi obećali da ćete svakog jutra ići na trčanje ili da ćete vježbati prije posla, neka oprema bude prvo što ćete vidjeti kad otvorite oči. Tako ćete se podsjetiti na svoje obećanje čim se probudite.

Kupaonica

Nabavite vagu i držite je u kupaonici na vidljivom mjestu. Istraživanja su pokazala da osobe koje se redovito vagaju imaju manje problema s viškom kilograma, kao i da mršave brže i efikasnije. Najbolje je da se vagate jednom dnevno, ujutro poslije umivanja.