Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom

dijabetes

Predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH Midhat Mujić smatra da u BiH postoje predrasude i vlada mišljenje da su sport i dijabetes (šećerna bolest) nespojivi te sportaši koji imaju tu bolest misle da je za njih završena karijera. U stvari, situacija je suprotna za što postoje primjeri vrhunskih sportaša koji su rezultate postigli iako su imali dijagnosticiran dijabetes.

Da dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom doktor Mujić u izjavi Feni navodi primjer nogometnog reprezentativca iz Hrvatske Gorana Jurića koji je ostvario značajnu sportsku karijeru.

– Značajan broj sportaša ostvario je izuzetne rezultate, na olimpijskim igrama osvajali su značajna priznanja kao npr. Steve Redgrave koji je osvojio zlato u disciplini četverac bez kormilara (veslanje) na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu. Stoga nam je namjera stimulirati mlade ljude da i kad dobiju dijabetes mogu nastaviti karijere u sportu – istaknuo je.

Doktor Mujić kaže da je u cilju populariziranja sporta kod osoba s dijabetesom Savez dijabetoloških udruženja u BiH pokrenuo kampanju, a u okviru nje od 24. do 31. jula u Sarajevu bit će održano i 5. evropsko prvenstvo u futsalu. Najavljeno je sudjelovanje sportaša iz 16 država, a utakmice će se igrati u dvorani “Ramiz Salčin”. Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine osoba s dijabetesom formirana je prošle godine, kada je na 4. evropskom prvenstvu u Rumuniji osvojila 4. mjesto.

Prvenstvo u fusalu dio je manifestacije DiaEuro projekta krovne organizacije za dijabetes Europe (IDF Europe), koja će biti održana u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu pod sloganom “Sport i dijabetes mogu zajedno”. Na jednom mjestu naći će se pacijenti, dijabetolozi, sportaši – dijabetičari iz Evrope, a uz predstavnike IDF-a, očekuju i predstavnike ministarstava zdravlja, zavoda i zdravstvenih ustanova raznih nivoa vlasti.

Doktor Mujić ističe da će to biti prilika za susret ovdašnjih zvaničnika sa predstavnicima krovne evropske asocijacije dijabetičara i razgovor o mogućnostima za uključivanje u raspodjelu novca iz fondova kojima IDF podržava države kojima je to potrebno.

– Naravno, nama je to potrebno jer je dijabetološka zaštita za to stanovništvo u BiH na najnižem nivou od država Evrope – kaže on. Naglašava da je zbog toga, u okviru DiaEuro, planiran i skup o pravima dijabetičara i konferencija o dijabetesu na kojoj će predstavnici IDF-a dati smjernice za rad, a ističe podršku što su je dobili od Nogometnog saveza BiH u organizaciji tog događaja.

Naglašavajući značaj tjelesne aktivnosti za ljudski organizam, dr. Mujić precizira da je to posebno važno za dijabetičare jer se time sagorijeva šećer i regulira njegov nivo.

Evropska statistika pokazuje da svaki deseti čovjek ima dijabetes, a mnogi i ne znaju da imaju to oboljenje jer im nije dijagnosticirano. BiH nema registar, ali po procjenama krovne asocijacije za dijabetes oko 360.000 ljudi ima dijabetes, ali mnogi od njih nisu uvedeni u statistiku.