Život i zdravlje

susret na oxfordu

Djevojčice koje trebaju biti primjer svima: Upoznale se Malala i Greta

26/02/2020

Greta je jučer stigla u posjetu Malali koja na Oxfordu studira filozofiju, politiku i ekonomiju

Klimatska aktivistica Greta Thunberg i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai sastale su se na univerzitetu Oxsford u Velikoj Britaniji kako bi razgovarale o svom aktivizmu i studentima prenijele bitne poruke.

Greta je jučer stigla u posjetu Malali koja na Oxfordu studira filozofiju, politiku i ekonomiju.

“Ona je jedina prijateljica zbog koje bih preskočila nastavu”, napisala je Malala na Twiteeru, prenosi CNN.

Greta ju je nazvala svojim uzorom.

“Danas sam upoznala svog uzora. Što drugo mogu da kažem?” objavila je 17-godišnja Švedanka na društvenim mrežama.

Malala Jousafzai je 22-godišnja Pakistanka i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir koju je dobila 2014. godine. Poznata je po svom aktivizmu za prava djevojčica i pravo na obrazovanje.

Prije skoro osam godina talibani su pokušali da je ubiju pucajući joj u glavu i vrat. Operirana je i ugrađena joj je pločica od titana.

Obje su aktivistice, Malala za obrazovanje djevojčica i Greta za okoliš. Obje su se obratile Ujedinjenim narodima i nominirane su za Nobelovu nagradu za mir, Malala ju je dobila 2014. godine, kad je imala 17 godina, Thunberg je prošle godine nominirana.

Uprkos sličnim angažmanima njih dvije se do sada nisu srele.

U nedavnom intervjuu za Teen Vogue, 22-godišnja Malala pohvalila je Gretu i Emmu Gonzalez, preživjelu od oružja i utemeljiteljicu pokreta March For Our Lives, zbog njihovog aktivizma.

Iako Thunberg u svom aktivizmu ima u fokusu klimatske promjene, zaštitu okoliša, ona je tokom jučerašnje posjete dio vremena provela u kampusu razgovarajući s oxfordskim studentima o nauci, glasanju i ograničenjima protesta, prenosi CNN.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.