Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djevojka s neobičnom bolešću: Umjesto znoja slijeva joj se krv

U italijansku bolnicu je primljena 21-godišnja djevojka s neobičnim stanjem – niz dlanove i lice joj se slijevala krv, no i nakon detaljnog pregleda ljekari nisu mogli utvrditi izvor krvarenja.

Na kraju je zaključeno kako je njena priča istinita te da doista znoji krv.

Dermatolozi sa Sveučilišta Firenda, dr. Roberto Magile i Marzia Caproni, taj su slučaj medicinskog misterija objavili u kanadskom Medical Association časopisu.

Pacijentica, čiji identitet nije objavljen, nije imala niti jedan trag ogrebotina ili rana, a simptome znojenja krvi ima već pune tri godine, piše CNN.

I dok ljekari smatraju kako nema očiglednog razloga za ovo spontano krvarenje, djevojka je navela da se ono događa i kad spava – ujutro se često budi na prljavim plahtama od krvi. Osim toga, počinje krvariti i za vrijeme fizičke aktivnosti.

Naizgled je sve normalno

Usljed cijelog tog stanja, stigmatizirana djevojka se počela izolirati od društva te je oboljela od depresije, čija posljedica su i panični napadi.

– Kod stanja velikog emocionalnog uzbuđenja, njeni se simptomi pojačaju – izvijestili su ljekari.

Oni su proveli detaljne analize te utvrdili kako pacijentica ima normalan broj eritrocita i ostalih krvnih zrnaca, a normalna joj je i funkcija zgrušavanja krvi. Dijagnosticirana joj je hematidroza, stanje u kojem se krv luči kroz kožu.

Ta bolest pogađa tek oko jednog na deset miliona ljudi i postoji tek nekoliko medicinski dokumentiranih slučajeva. Bolest joj zasad liječe betablokatorom propranolom, budući da se stanje pojačava kad je uznemirena, a lijek djeluje na smanjenje stimulacije nervusa vagusa.

On smanjuje krvarenje, ali ga ne zaustavlja u potpunosti.

Činjenice nadjačavaju skepticizam

Najraniji spomeni “znojenja krvi” sežu još u doba Aristotela, kad je taj grčki filozof pisao o neobičnom znoju koju nalikuje krvi, ili to možda čak i jeste krv.

U svim navedenim slučajevima, krv najčešće prodire kroz kožu čela, vlasišta, lica, uši i oči. Tome prethodi osjećaj trnaca i žarenja, dok neki pacijenti osjećaju i jaku glavobolju te im se pritom povisi krvni pritisak. Ljekari odbacuju religijske uzroke cijeloj stvari.