Život i zdravlje

Kina

Dobio kaznu jer se češao po licu (FOTO)

29/05/2019

U prilogu se nalazila i fotografija nadzorne kamere na kojoj se vidi njegov "prekršaj"

Nema sumnje da je umjetna inteligencija znatno napredovala u posljednjih nekoliko godina, no očigledno još uvijek nije dovoljno napredna da, naprimjer, napravi razliku između nekoga ko koristi mobitel i nekoga tko se samo češka po licu.

Kineski mediji nedavno su izvijestili o slučaju muškarca u Jinanu, u istočnoj provinciji Shandong, koji je primio obavijest da je prekršio zakon razgovarajući telefonom za vrijeme vožnje.

U prilogu se nalazila i fotografija nadzorne kamere na kojoj se vidi njegov “prekršaj”. No on se uopće ne sjeća da je koristio telefon za volanom, a i na fotografiji ga također nema. Ispostavilo se da je vozač samo češkao lice kad je snimljena fotografija. Ipak, saznao je da će dobiti dva kaznena boda i platiti 50 yuana (oko 15 KM) kazne.

Vozač se požalio na popularnoj kineskoj društvenoj mreži Weibo, gdje je objavio i fotografije. Objasnio je i kako se planira žaliti vlastima i od njih zatražiti da riješe situaciju, nakon što mu niko nije mogao pomoći preko telefona.

Nakon što je priča postala viralna na društvenim mrežama te su je objavili brojni mediji, kazna je poništena, a iz gradskog ureda za saobraćaj objasnili su kako “sistem nadzora prometa automatski prepoznaje vozačevo kretanje, a zatim snima fotografiju”, zbog čega je njegovo češkanje po licu aktiviralo uređaj s umjetnom inteligencijom.

Dok su se neki složili da je vozačeva ruka izgledala čudno, kao da drži nevidljivi telefon, drugi su izrazili zabrinutost zbog kineskog sve više orvelijanskog nadzornog sustava.

“Ovo je krajnje neugodno, da nadzirani ljudi uopće nemaju privatnost”, “privatnost Kineza – nije li to bitno pitanje?” neki su od komentara.

BBC izvještava da u Kini ima više od 170 miliona kamera za nadzor, a vlada planira instalirati još 400 miliona do 2020. Mnoge od njih imaju softver za prepoznavanje lica s umjetnom inteligencijom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.