Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Domišljati narko dileri iz BiH: Evo gdje najčešće skrivaju drogu

droga

Čestitke, razglednice, knjige, preporučeni poštanski paketi, dimnjaci, donji veš, intimni dijelovi tijela i posebno napravljeni bunkeri u vozilima samo su neka od mjesta gdje su krijumčari sakrivali drogu u nadi da neće biti otkrivena.

Posljednji slučaj otkrivanja droge na nesvakidašnji način bio je u Zenici gdje su dvije osobe amfetamin iz Holandije, koji su naručivali preko “dark weba”, dobijali u kovertama koje su im putem redovne pošte bile dostavljane na adrese.

Prema pisanji Blica, droga je uglavnom stizala u raznim čestitkama i pismima na koje je bila zalijepljena u tankom sloju kako ne bi bila otkrivena tokom vaganja prije slanja.

– Vodilo se veoma računa o težini koverte. Sumnjivo je bilo što su pisma veoma često stizala na iste adrese – kaže naš izvor.

Donji veš ništa neobično

Policija, ali i službenici UIO BiH do sada su se sreli sa mnogobrojnim neobičnim primjerima pokušaja krijumčarenja i skrivanja droge. Tako su pripadnici MUP RS otkrili heroin u intimnim dijelovima tijela kod jedne žene i muškarca, dok pokušaj krijumčarenja droge u donjem vešu za istražioce više nije ništa neobično.

– Droga smo pronalazili u dimnjacima, raznim tapacirunzima, filterima, a jednom prilikom je doslovno prekopano cijelo dvorište gdje su na kraju nađene zakopane tegle sa drogom – kaže naš izvor iz policije.

Carinski službenici UIO BiH su na graničnom prelazu Rača u knjizi koja je navodno bila namijenjena za jednog studenta u Banjaluci našli marihuanu. Knjiga, a u njoj koverta sa drogom, nađena je u autobusu koji je vozio iz Beograda za Banjaluku, na sjedištu iza vozača kojem je jedna osoba predala paket. Službenici UIO su obavijestili MUP RS, koji su na autobuskoj stanici u Banjaluci uhapsili osobu koja je došla da preuzme pošiljku.

Poklon paketi

Prilikom redovnog pregleda pošiljki carinski službenici su u Carinskom referatu Pošta Banjaluka otkrili drogu skrivenu u paketu na kojem je bilo navedeno da se radi o poklonu. U pošiljci su bili DVD filmovi, a u njihovom omotu skrivena tri pakovanja po 10 sjemenki i jedno pakovanje sa tri sjemenke kanabisa.

– Tokom kontrole preporučene pošiljke iz Litvanije, koja je bila namijenjena fizičkom licu sa područja Sarajeva, otkriveno je 400 grama kanabisa, odnosno cvjetova iste sa pripadajućim sjemenom. Prilikom pregleda poštanskih pošiljki u jednoj od njih koja je stigla iz Velike Britanije, a bila je namijenjena za jednu osobu u Gradiške, otkrivene su sjemenke koje svojim izgledom podsjećaju na konoplju. Bilo je navedeno da paket sadrži novčanik i slatkiše – rekao nam je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Bunkeri za drogu

U “Peugeotu 405”, koji je došao iz pravca Srbije, carinici i službenici Granične policije BiH našli su šupljinu u kojoj je bilo pet paketa skanka.

Na graničnom prelazu Deleuša u vozili šibenskih registarskih oznaka nađeno je 13 paketa marihuana, i to u prtljažniku automobila ispod rezervne gume.