Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dužina prsta otkriva neugodnu istinu o karakteru vašeg djeteta

djeca

Austrijski stručnjaci sa Univerziteta u Beču promatrali su navike dječaka i djevojčica pa su otkrili da oni s višim razinama testosterona nerado dijele svoje stvari s drugom djecom, čak niti sa svojim prijateljima. Konkretno, tokom studije nisu željeli dijeliti s drugima naljepnice koje su dobili.

Ta djeca imaju kraći kažiprst od prstenjaka, a osim što su sebična, po nekim istraživanjima znaju biti i agresivnija.

Poznato je da djeca izložena većim razinama testosterona u majčinoj utrobi imaju duži prstenjak od kažiprsta. Naime, taj hormon utječe na rast prstiju.

Antropolozi tvrde da povišena razina testosterona tokom trudnoće dovodi do tzv. efekta maskulinizacije i kod dječaka i kod djevojčica. Razine testosterona ostaju visoke tokom odrastanja, prenosi Daily Mail.

Istraživanje su napravili s 45 mališana u dobi od šest do devet godina. Neke od njih zamolili su da povedu svoje prijatelje iz razreda kako bi vidjeli hoće li to utjecati na rezultate.

Na početku istraživanja izmjerili su im prste – kažiprst i prstenjak. Na taj način su odredili razine testosterona kojima su bili izloženi u maternici – ta metoda poznata je pod nazivom 2D:4D omjer. Oni koji su se razvijali izloženi većim količinama tog hormona u maternici, imali su manji kažiprst od prstenjaka.

Potom su im dali naljepnice i gledali što se događa kada ih trebaju podijeliti s vršnjacima. Iznenadili su se otkrivši da su djeca, koja su tokom razvoja u maternici bila izložena većim razinama testosterona, manje dijelila naljepnice od ostalih – bez obzira jesu li ih trebala dati prijateljima iz škole ili drugoj djeci.

Dr. Lisa Horn kazala je kako su razlike između njih i ostalih mališana, kada je spremnost na dijeljenje u pitanju, nevjerovatne.

Naučnici ne znaju kako bi to objasnili, ali pretpostavljaju kako bi se tu moglo raditi o takmičarskoj strategiji kojoj su skloniji muškarci, dijeljenje se smatra ženskom vrlinom.

Istraživanja, također, pokazuju da visoke razine testosterona u maternici mogu dovesti do povećanog rizika od razvoja ADHD-a, Touretteovog sindroma i autizma. Niske razine tog hormona povezane s većim rizikom od razvoja bolesti koje su češće kod žena, kao što su anksioznost i depresija.