Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva brata iz Indije zbog rijetke bolesti ostaju bez dijelova lica

indija

Dva brata iz Indije, odbačeni od strane vršnjaka kao “dječaci duhovi” zbog naoštrenih zuba i rijetke kose, konačno su prihvaćeni u svom selu.

Ashfaq i Mushtaq Khan (11 i 8), ranije su se krili iza zidova po selu u Madhya Pradeshu, kako bi izbjegli ruganje i poglede. Tretirani su kao izgnanici, jer njihove komšije nisu razumjele da boluju od rijetke genetske bolesti, hipohondrične ektodermalne displazije (HED), koja umanjuje sposobnost znojenja i uzrokuje nestajanje zuba i gubitak kose.

Međutim, nakon intervencije lokalne nevladine organizacije koja je pomogla ljudima da razumiju njihovo stanje, njihova priča se promijenila. Dječaci su danas prihvaćeni u zajednici i normalno se igraju sa ostalom djecom.

Genetska bolest se kod dječaka manifestovala istanjivanjem četiri gornja zuba u vilicama dječaka, obilnim gubitkom kose, dok su im nosevi ravni a koža ispucala. Uz to imaju i ispucale glasove, zbog čega su mještani pomislili da su duhovi, dok su ih u školi maltretirali.

– Mog brata i mene u školi smatraju duhovima. Školski drugovi se ne igraju sa nama, nazivaju nas raznim imenima. Ne želimo da nastavimo da idemo u školu, osjećamo se poniženo – rekao je Ashfaq, piše Daily Mail.

Njihov otac radi na farmi za 50 funti mjesečno, zbog čega nisu mogli da posjete specijalistu.

– Mi smo vrlo siromašni, nemamo ni osnovne stvari poput frižidera ili fena. Zbog bolesti se brzo pregriju, pa ih polivamo vodom da se rashlade svakih pola sata – rekla je njihova majka Abila.

Njihov doktor Mukesh upozorio je da stanje može da im se pogorša zbog slabog tretmana.

– Ja sam ljekar opšte prakse, nisam mogao da im dam dijagnozu. Zato sam savjetovao njihovu porodicu da posjete specijalistu, jer bi problem mogao da se pogorša vremenom. Njihovi roditelji očekuju čudo za njih, nadaju se da bi neko mogao da im pomogne – rekao je doktor Mukesh.