Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Noćna mora svakog muškarca

Erektilna disfunkcija – muški problem o kojem se često šuti

par-dosada-1

Ranije je erektilna disfunkcija bila poremećaj koji se češće javljao kod muškaraca starije životne dobi, međutim danas se češće javlja i kod mlađih muškaraca

Impotencija je poznati, mada mnogo širi naziv za poremećaj spolne funkcije koji se stručno naziva erektilna disfunkcija. Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja zadovoljavajuće erekcije za jedan normalan seksualni odnos.

Konzumiranje alkohola, pušenje cigareta naročito ako je riječ o dugogodišnjim pušačima, šećerna bolest, ateroskleroza krvnih žila, postojeće neurološke smetnje zbog povreda ili oboljenja donjeg dijela kičmene moždine su neki od najčešćih riziko faktora koji povećavaju šansu za erektilnu disfunkciju. Zavisno od toga da li je neko postojeće oboljenje uzrok erektilne disfunkcije ili stres, ovaj poremećaj može biti organski i psihogeni. Psihogenu erektilnu disfunkciju kao posljedicu stresa od erektilne disfunkcije kao posljedice nekog oboljenja razlikuje prisustvo spontanih erekcija.

Ranije je erektilna disfunkcija bila poremećaj koji se češće javljao kod muškaraca starije životne dobi, međutim danas se češće javlja i kod mlađih muškaraca, u dobi od 25 do 30 godina, što se može najprije povezati sa sve ranijim prisustvom navedenih faktora rizika, naročito prisustvom stresa i nemogućnosti adekvatnog svakodnevnog opuštanja kao posljedice ubrzanog načina života.

Ne treba biti tabu tema

Ovaj poremećaj je veliki razlog za brigu kod pripadnika jačeg spola koji veoma često kao posljedicu ima emocionalne probleme koji kod nekih muškaraca mogu napredovati u socijalni kao i druge anksiozne poremećaje sve do depresije. Zavisno od stepena izraženosti pratećih simptoma erektilna disfunkcija može biti minimalna, umjerena i kompletna.

Obzirom na prirodu problema, nedostupnost informacija, te nepostojanje edukativnog pristupa javnosti, u prošlosti je erektilna disfunkcija bila tema o kojoj se rijetko razgovaralo, te je kao tabu tema veoma rijetko bila razlog za odlazak ljekaru. Stručna obrada i medicinska dijagnostika ovog poremećaja je važna zbog pravilnog izbora liječenja obzirom da u želji da sebi pomognu, a bez konsultacije sa ljekarom, mnogi muškarci mogu posegnuti za neprovjerenim dostupnim terapijama. Osim provođenja mjera koje se odnose na zdrave životne navike, muškarcu sa erektilnom disfunkcijom će se preporučiti adekvatno liječenje. Veoma često je kod manje izraženih problema erektilne disfunkcije dovoljan samo razgovor sa stručnim licem.

Piše: Dr. Dženana Lepara, specijalista urologije, J.U. Opća bolnica Konjic