omikron

Farmaceutske kompanije već rade na prilagođavanju vakcina “omikron” soju koronavirusa

Cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech
08.11.2021., Zagreb - Ilustrativna fotografija cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvodjaca Pfizer/BioNTech. Zdravstveni djelatnik u zastitnom odijelu i gumenik rukavicama rukuje s bocicom koja predstavlja cijepivo protiv COVID-a

Brojne farmaceutske kompanije objavile su da rade na prilagodbi svojih cjepiva u svjetlu pojave omikrona

Veći broj farmaceutskih kompanija objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.

Varijanta omikron, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) označila “varijantom koja brine”, stigla je u Belgiju nakon što je otkrivena u Južnoj Africi.

WHO je upozorio da preliminarni dokazi sugeriraju da varijanta ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih varijanti.

Zabrinjavajuća varijanta

Brojne farmaceutske kompanije objavile su da rade na prilagodbi svojih cjepiva u svjetlu pojave omikrona.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da postoji “ogromna zabrinutost u svijetu” zbog nove varijante te su uvedene zabrane letova iz Južne Afrike, Bocvane, Lesota, Eswatinija, Zimbabvea i Namibije kako bi se ograničilo njezino širenje.

Javid je zastupnicima rekao da postoji zabrinutost da bi varijanta mogla biti brže prenosiva, zbog čega bi postojeća cjepiva bila manje učinkovita.

Britanska vlada suočila se s pozivima da učini nove iskorake kako bi spriječila val nove varijante koja može stići u Britaniju dok je epidemijski val izazvan delta varijantom u tijeku.

Profesor John Edmunds, koji savjetuje vladu kao dio Znanstveno-savjetodavne skupine za hitne slučajeve (Sage), upozorio je da bi preklapanje varijanti moglo stvoriti “vrlo, vrlo, vrlo tešku situaciju”.

Ograničenja putovanja

EU, SAD i Kanada slijedili su potez Britanije u uvođenju ograničenja putovanja posjetiteljima iz Južne Afrike prije nego što je WHO dodao varijantu B.1.1.529 najvišoj kategoriji opasnosti.

Stručnjaci WHO-a rekli su da postoje prvi dokazi koji ukazuju na to da omikron ima “povećan rizik za ponovne infekcije”, a njegovo brzo širenje u Južnoj Africi sugerira da ima snažan potencijal rasta.

Farmaceutska kompanija Novavax je objavila da je “već pokrenula razvoj novog rekombiniranog šiljka proteina koji se temelji na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će biti spreman za početak testiranja i proizvodnju u sljedećih nekoliko tjedana”.

Moderna je objavila: “Od početka 2021. Moderna je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti koje izazivaju zabrinutost. Ova strategija uključuje tri razine odgovora ako se trenutno odobrena doza od 50 (mikrograma) booster doze mRNA-1273 pokaže nedostatnom za jačanje slabijeg imuniteta protiv varijante omikron.”

Pfizer i BioNTech objavili su da u slučaju varijante koja bi mogla izmaknuti djelovanju cjepiva kompanija očekuje “da će moći razviti i proizvesti prilagođeno cjepivo protiv te varijante u otprilike 100 dana, ovisno o zakonskom odobrenju”.

U Velikoj Britaniji nije otkriven nijedan slučaj nove varijante, ali njezin dolazak u Belgiju – nakon što je pronađen u Bocvani, Hong Kongu i Izraelu – povećao je zabrinutost.

Marc Van Ranst, virolog s Rega instituta u Belgiji, rekao je da je varijanta potvrđena kod putnika koji se vratio iz Egipta 11. studenog, a prve simptome imao je tek 11 dana kasnije.

Šest afričkih zemalja dodano je na crvenu listu za putovanja u Britaniju u četvrtak navečer, a putnici koji stignu u Britaniju iz tih zemalja od 4 ujutro u nedjelju morat će rezervirati i platiti karantenu u hotelima koje je odobrila vlada u trajanju od 10 dana.

Britanska vlada pozvala je sve koji su nedavno stigli iz tih zemalja da se testiraju.

Virus bi mogao probiti stečeni imunitet

Javid je rekao da su u tijeku rasprave o mogućnosti dodavanja novih zemalja na crvenu listu, rekavši parlamentu da vlada “neće oklijevati poduzeti mjere ako budu potrebne”.

Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je u petak poslijepodne s predsjednikom Južne Afrike Cyrilom Ramaphosom nakon što je ministar vanjskih poslova te zemlje Naledi Pandor rekao da se zabrana letova “čini preuranjenom”.

Johnson je “pohvalio brzo genomsko sekvenciranje u Južnoj Africi” i njezino “vodstvo u transparentnoj razmjeni znanstvenih podataka”, objavio je Downing Street.

“Razgovarali su o globalnim izazovima koje predstavlja nova varijanta i načinima zajedničkog rada na rješavanju problema i ponovnom otvaranju međunarodnih putovanja”, stoji u saopćenju.

Edmunds je rekao da je novi soj “veliki razlog za zabrinutost” i da “svi podaci sugeriraju” da bi mogao izmaknuti trenutnom imunitetu.

“Naši strahovi su da će to u velikoj mjeri učiniti”, rekao je on za BBC.

Edmunds je pozvao ministre da razmotre proširenje ograničenja putovanja i da pripreme plan za rješavanje problema s omikronom jer će se u nekom trenutku ta varijanta pojaviti i u Britaniji.

No, profesor Brendan Wren s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu rekao je da bi ljudi trebali “ostati mirni i ne reagirati pretjerano”, dodajući da znanstvenici mogu “lako modificirati cjepiva kako bi pokrili nove varijante”.

Optimističnim tonom u Daily Mailu napisao je: “U utrci u naoružanju protiv virusa čovječanstvo pobjeđuje – a mi smo dobro pripremljeni. Ovo nije posljednji put da će se pojaviti još jedna varijanta.”

“U međuvremenu, važno je ostati smiren i ne reagirati pretjerano.”