Život i zdravlje

Epidemiolog

Fauci: Sjedinjenim Državama možda neće trebati AstraZeneca vakcina

02/04/2021

U martu, američka zdravstvena agencija rekla je da podaci kompanije AstraZeneca daju nepotpunu sliku o učinkovitosti vakcine

Sjedinjenim Državama možda neće trebati AstraZeneca vakcina, čak i ako dobije odobrenje američkih regulatora, rekao je u četvrtak za Reuters epidemiolog dr Anthony Fauci.

Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, rekao je da Sjedinjene Države imaju dovoljno ugovora s drugim proizvođačima vakcina za imunizaciju cijele američke populacije, a možda i dovoljno za dodatne vakcine na jesen.

Upitan hoće li Sjedinjene Države koristiti doze vakcina AstraZeneca, rekao je: „To je još uvijek u zraku. Moj je generalni osjećaj da s obzirom na ugovorne odnose koje imamo s brojnim proizvođačima imamo dovoljno vakcina da ispunimo sve svoje potrebe bez pozivanja na AstraZenecu. ”

Krajem prošle godine proizvođač lijekova AstraZeneca i Univerzitet Oxford objavili su podatke iz ranijeg ispitivanja s dva različita očitanja učinkovitosti kao rezultat pogreške u doziranju. Stoga je u martu više od desetak zemalja privremeno obustavilo upotrebu vakcine AstraZeneca nakon što su izvještaji ukazivali na povezanost vakcine sa poremećajima zgrušavanja krvi.

Također u martu, američka zdravstvena agencija rekla je da podaci kompanije AstraZeneca daju nepotpunu sliku o učinkovitosti vakcine. Nekoliko dana kasnije AstraZeneca je objavila rezultate koji pokazuju smanjenu, iako još uvijek snažnu učinkovitost, prenosi Reuters.

-Ako pogledate brojeve (doza) koje ćemo dobiti od J&J-a, od Novavaxa iz Moderne ako ugovorimo više, vjerojatno ćemo moći podnijeti bilo koje povećanje za vakcinaciju koje nam treba, ali ne mogu sa sigurnošću reći – zaključio je Fauci.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.