Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Startala Franciskana

Franjevačkim stazama: Biciklisti krenuli na putovanje od 400 kilometara kroz BiH

HerzegovinaBike franciskana biciklizam franjevci
Foto: HerzegovinaBike

Biciklisti će na svom proputovanju obići franjevačke staze i muzeje u Širokom Brijegu, Posušju, Blidinju (Masna luka), Rami, Guča Gori, Fojnici, Kreševu, a putovanje će završiti u Mostaru.

U jutarnjim satima ispred Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu startala je Franciskana, biciklistička karavana u okviru koje će u sljedeća četiri dana učesnici obići franjevačke samostane i muzeje u BiH te tom prigodom prevaliti više od 400 kilometara.

Biciklisti će na svom putovanju obilaziti franjevačke samostane i muzeje, a putem će im se priključivati kolege iz drugih klubova, te prezentirati najbolje dionice za bicikliranje i upoznavati ih s turističkom i kulturnom ponudom svoje općine.

Naposljetku, svi će zajedno pohoditi Franjevačke samostane i muzeje kako bi skupljali iskustva, informacije i fotografije za novi projekt koji će u budućnosti privlačiti brojne cikloturiste iz cijelog svijeta, saopćili su organizatori.

“Cilj ovog projekta, osim promotivnih aktivnosti, jeste i istraživanje najboljih doinica i puteva kojim bi smo mogli uvezati ove samostane, kako bi smo ih kasnije svim našim turistima prezentirali kao izvrsne destinacije za bicikliranje. Cilj nam je Franciscanu predstaviti kao tematsku rutu i uvrstiti je u kulturnu rutu kod Vijeća Europe. To bi bila sljedeća razina za cikloturizam u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da bi smo time privukli jako velik broj cikloturista iz cijelog svijeta”, kazao je predsjednik udruge HeregovinaBike Toni Zorić.

Biciklisti će na svom proputovanju kroz četiri dana preći 400 kilometara i obići franjevačke staze i muzeje u Širokom Brijegu, Posušju, Blidinju (Masna luka), Rami, Guča Gori, Fojnici, Kreševu, a putovanje će završiti u Mostaru.

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom, koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana, a koji se svaki na svoj način posebni.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor događaja je i tvrtka HT Eronet. Partneri projekta su franjevački samostani i muzeji u Bosni i Hercegovini, kao i biciklističke udruge kroz koje će prolaziti ruta Franciskana.