Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija za statistiku

Godišnje se u BiH razvede oko 2.000 parova

razvod445

Često u svemu ovome zaboravi perspektiva djeteta, odnosno glas djeteta koje je pokatkad ‘uvučeno’ u lične interese roditelja

Biti u braku nije jednostavno. Odnos bračnih partnera zahtijeva kontinuiran rad, razumijevanje i unapređenje komunikacije u cilju lakšeg prevazilaženja životnih izazova. Nažalost, veliki broj brakova u današnjem društvu završi razvodom.

Tačnije, svake godine u Bosni i Hercegovini odluči se razvesti skoro 2.000 parova. To pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, gdje je broj sklopljenih brakova u našoj zemlji u razdoblju od 2006. do 2016. godine u opadanju, piše Dnevni list. Razvod je svakako stresan događaj koji može dovesti do različitih emocionalnih reakcija.

Društvo treba podržati roditelje

Djeca su ta koja najviše pate zato što žele da su im roditelji i dalje u bračnoj zajednici, što im je u samoj srži prirodno. Tu dolazi do različitih trauma kod djece, ovisno o dobi zrelosti. Kada su narušeni bračni odnosi onda se najčešće to reflektira na dijete. Djeca, zavisno od uzrasta, različito reagiraju na razvod braka. Adolescenti su ti koji teže podnose i skloniji su osamljivanju, osjetljiviju su i teže ostvaruju komunikaciju

Da bi se izgradilo i razvilo dobro održivo rodno ravnopravno društvo potrebno je u ta nastojanja uključiti i muškarce i žene. Ombudsman za djecu u Švedskoj Elisabeth Dahlin kaže da je ravnopravno roditeljstvo veoma važan i veliki korak za održivo društvo, a društvo treba da podrži roditelje.

– Ravnopravno roditeljstvo ne dešava samo od sebe – za to su neophodne hrabre političke odluke, pravni okviri, ali je iznad svega potrebna promjena stava, percepcije društva – istakla je Dahlin, na panel diskusiji koja je održana u Sarajevu.

Ona smatra da je neophodno da oba roditelja imaju iste egzistencijalne mogućnosti, da oboje rade, imaju istu mogućnost svakodnevnog kontakta i brige za djetetom. Proces je spor.

Često u svemu ovome zaboravi perspektiva djeteta, odnosno glas djeteta koje je pokatkad ‘uvučeno’ u lične interese roditelja. Ombudsmen za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur navodi da je u BiH napravljen značajan korak da oba roditelja mogu koristiti roditeljski dopust.

Šta je s pravima djeteta?!

Međutim, istakla je, u sistemu se pojavljuje problem konfliktnog razvoda – kada djeca postaju objekti manipulacije između roditelja. Postoji i problem dugotrajnosti postupka, a koji, opet, otvara dovoljno prostora da dijete pod manipulacijom roditelja i dalje ostaje objekt.

– Mi na kraju imamo posljedicu – a to je pitanje da li sudovi povjeravaju često djecu isključivo majkama a manje očevima, umjesto da se govori o podijeljenom roditeljstvu koje zahtijeva da oba roditelja imaju jednake mogućnosti – navela je Džumhur.

Ono što zanemarujemo, dodala je, to je da se u BiH uopće ne uvažava mišljenje djeteta, a čak i konvencije o pravima djeteta i zakoni nalažu, da mišljenje djeteta koje ima 11 godina, mora biti uzeto u razmatranje.