Život i zdravlje

Grad u Australiji u kojem ljudi žive pod zemljom

02/06/2016

Zbog nevjerovatno visokih temperatura koje dosežu 40 stepeni, gradska populacija bila je primorana da sav svoj svakodnevni život preseli u podzemlje. Tako se ovdje mogu naći i domovi i biblioteka, ali i podzemna crkva.

Ovaj fascinantni krajolik godinama su klesali rudari u potrazi za draguljima kojima je bogat taj prostor, a danas njihovi tuneli i prostorije ispod površine zemlje služe i kao prvi svjetski međunarodno hvaljen podzemni hotel.

Na prvi pogled, djelovaće kao da na ovom mjestu nema mnogo toga da se vidi. Ali ako pogledate malo bolje, vidjećete da iz pustinjskog terena izviru dimnjaci. Većina stanovnika napravila je prave domove pod zemljom.

Samo ime grada “Coober Pedy” znači “rupa u zemlji za bijelce”, a izgradnja ovih zemunica počela je kada su građevinski radnici i vojnici počeli da se vraćaju iz Prvog svjetskog rata i da se naseljavaju na ovom mjestu 1917. godine.

Život u podzemlju bio je izuzetno težak u početku. Čak je i voda ručno dostavljana, ali na sreću stanovnika ovog grada – lokacija ima podzemne izvore što je kasnije znatno olakšalo život.

Ako želite odmor uz pivo ili omiljeno piće, možete ga dobiti u ovom podzemnom gradu. I to u vrlo prostranim i sasvim pristojnim pabovima. Tu je i crkva, biblioteka…

Ovde se čak nalazi i “Desert Cave Hotel”, odnosno prvi međunarodno priznat podzemni hotel na svijetu. U potpunosti je izgrađen u kamenu, tako da održava prijatnu temperaturu čak i na ekstremno visokim temperaturama Južne Australije.

Naravno, stanovnici ne provode svo vreme pod zemljom. Na otvorenom se igra golf (bez obzira što nema trave), posjećuju se mobilni bioskopi, a u blizini se organizuju i konjičke trke.

Ove godine grad slavi 100 godina od kada je četrnaestogodišnji dječak pronašao dragi kamen na sadašnjoj lokaciji grada – što je ubrzo dovelo do popularnosti ovog mjesta.

Godinama su rudari u potrazi za dragim kamenjem ostavljali iskopine koje su i danas vidljive, a u nekima od njih je još uvek moguće pronaći poneki dragi kamen.

Stoga čak i danas mnogi turisti pokušavaju da nađu jedan od čuvenih kamenja koji su proslavili ovaj grad.

Pogledajte fotografije ovog nekonvencionalnog grada u fotogaleriji.

Komentari