Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mijenjaju li se pravila

Hoćemo li se 25. oktobra vratiti na zimsko računanje vremena?

zimskovrijemenew

Evropski parlament je 2019. godine usvojio prijedlog Evropske komisije o prekidu računanja zimskog i ljetnog vremena do 2021. godine, ali konačnu odluku donosi Evropski savjet

Većina evropskih zemalja će i ove godine u noći 25. oktobra vratiti kazaljke za jedan sat unazad, a Srni je u sjedištu Vijeća EU potvrđeno da je i dalje na snazi rok da ovo tijelo do 2021. godine donese odluku o tome da li se ukida ljetno i zimsko računanje vremena.

– U ovom trenutku nema novih prijedloga niti diskusija unutar Savjeta EU, a njemačko predsjedništvo trenutno ne planira da pokreće ovo pitanje do kraja svog mandata, rečeno je u pres-službi Savjeta EU.

Evropski parlament je 2019. godine usvojio prijedlog Evropske komisije o prekidu računanja zimskog i ljetnog vremena do 2021. godine, ali konačnu odluku donosi Evropski savjet.

U Briselu navode da Savjet još nije zauzeo konačan stav o ovom pitanju.

Finsko predsjedništvo EU je u decembru 2019. godine predložilo metod za procjenu efekta dnevnog svjetla prema tri scenarija.

Sezonske promjene računanja vremena se, osim u Evropi, trenutno vrše u većini zemalja Sjeverne i Srednje Amerike, kao i u još nekim državama i oblastima u svijetu.

Island, Rusija i Bjelorusija se u noći 25. oktobra neće vratiti na zimsko računanje vremena.