Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Hong Kong seli ispod zemlje

27/11/2017

Kineski autonomni region Hong Kong u nedostatku životnog prostora za gradnju novih naselja i kuća okreće se podzemlju za budući razvoj grada.

Na površini od 1.106 kilometara kvadratnih živi sedam miliona stanovnika i urbani dio više ne može da izdrži populaciju zbog sve većeg nedostatka prostora. Mnogi postojeći oblakoderi dostigli su maksimalnu visinu i jedno održivo rješenje za vlasti je da siđu ispod zemlje, piše magazin Wired.

Gradske vlasti kažu da, iako ovo djeluje zastrašujuće, situacija uopšte nije tako crna i da će ispod zemlje biti izmještene arhive, baze podataka, rezervoari i magacini.

Takođe, u planu je premještanje magacina nafte, gasa ili vina, zatim parkinga za automobile i bicikle, labaratorija i sportskih terena. Takođe, mrtvačnice, krematorijumi i sve druge ustanove vezane za sahrane biće izmještene pod zemlju.

“Nadamo se da ćemo iskoristiti najbolje što možemo podzemne komore i odaje kako bismo smanjili pritisak na površini”, rekao je Toni Ho, glavni geotehnički inženjer Hong Konga.

Grad je već odredio 48 šupljina ili komora ispod zemlje za dalji građevinski razvoj.

Pristalice ove ideje i dalje su optimistične jer će izgradnja podzemnih prostorija i nekretnina biti interesantnija za dugoročne investicije zbog manjih troškova održavanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.