Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indija će imati skoro 3 miliona više stanovnika od Kine do sredine ove godine

indija

Stručnjaci za stanovništvo koji koriste prethodne podatke UN-a predviđaju da će Indija nadmašiti Kinu ovog mjeseca

Indija je trenutno najmnogoljudnija zemlja na svijetu, i procjenjuje se da će ‘preteći’ Kinu s gotovo tri miliona stanovnika više sredinom ove godine, pokazuju podaci koje su u srijedu objavili Ujedinjeni narodi (UN).

Demografski podaci iz Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA), Izvještaj o stanju svjetske populacije 2023., procjenjuju populaciju Indije na 1,4286 milijardi u odnosu na 1,4257 milijardi u Kini, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države se nalaze na trećem mjestu, s procijenjenom populacijom od 340 miliona, pokazuju podaci od februara 2023., navodi se u izvještaju.

Stručnjaci za stanovništvo koji koriste prethodne podatke UN-a predviđaju da će Indija nadmašiti Kinu ovog mjeseca. Ali najnoviji izvještaj nije preciziralo datum kada će se promjena dogoditi.

Dužnosnici UN-a za stanovništvo rekli su da nije moguće precizirati datum zbog “nesigurnosti” u vezi s podacima koji dolaze iz Indije i Kine, a posebno jer je posljednji popis stanovništva u Indiji proveden 2011., a sljedeći koji je trebao biti 2021. odgođen je zbog pandemija.

Iako će Indija i Kina činiti više od jedne trećine procijenjene globalne populacije od 8,045 milijardi, rast populacije u obje azijske zemlje usporava, puno bržim tempom u Kini nego u Indiji.