Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izumio uređaj koji zrak pretvara u vodu (VIDEO)

fontus

Kristof Retezár, industrijski dizajner iz Beča, osmislio je i predstavio uređaj koji bi doslovno milionima mogao život značiti. Upoznajte Fontus, aparat koji radi na principu kondenzacije i koji pretvara zrak u pitku vodu.

Fontus je u idealnim uslovima u stanju stvoriti pola litre vode u sat vremena, a okolnosti o kojima govorimo bi bila temperatura između 30 i 40 Celzijevih stepeni i vlaga u zraku između 80 i 90%.

Prototip sadrži čak i filter kako u tekućinu ne bi mogle upasti mušice, a Retezar razmišlja o tome da postavi i dodatni karbonski filter kako bi dobivena voda bila pitka čak i kada stiže iz zraka koji je prilično kontaminiran.

Naime, bočica je izvorno je osmišljena za korištenje u prirodi, međutim Retezar je u međuvremenu shvatio da njegov uređaj, koji funkcionira pomoću solarnih ćelija, svijetu može dati puno više.

Uostalom, podaci UN-a govore kako preko dvije milijarde ljudi živi na područjima zahvaćenim nestašicom vode, odnosno kako će 2030. godine čak 47% svjetske populacije biti suočeno s tim problemom.

Dobivanje vode iz zraka pomoću kondenzacije, naravno, nije ništa revolucionarno, takvom se tehnikom već tisućama godina služe u mnogim kulturama, osobito u Aziji i Srednjoj Americi, no nitko dosad nije napravio aparat tako zgodan kao što je Fontus.