Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FITNESS

Je li se bolje tuširati toplom ili hladnom vodom poslije treninga?

tusiranje

Ako želite najbolje od oboje, postoji način i za to

Profesionalni sportisti rade mnoge stvari kako bi svoje tijelo oporavili poslije napornih utakmica, treninga i drugih vrsta takmičenja. Neki se izlažu ekstremno niskim temperaturama i sjede u ledenim kupkama, dok drugi preferiraju da se “ispare” u sauni i zagriju tijelo. Obje vrste post-trening rekonvalescencije ( oporavka organizma ) mogu se pokušati kopirati u kućnim uslovima.

Izlaganje tijela hladnoći i toploti, pokazali su se kao odlične metode za oslobađanje tijela od stresa i grčeva. Ipak, istraživanja su pokazala da ima razlike.

Hladni tretman pokazao se kao bolji za oslobađanje od boli, dok je zagrijavanje tijela bolje za očuvanje snage u mišićima nakon jakog treninga.

Ako želite najbolje od oboje, postoji način i za to.

Počnite tuširanje s toplom vodom, pa nakon nekoliko minuta okrenite tuš na najhladnije moguće. Nakon minutu “zaleđenog” tretmana, opet se vratite na toplu vodu. Ponovite tretman nekoliko puta i završite tuširanje srednjom temperaturom vode.

Ovaj tretman zove se kontrastno tuširanje, i pokazao se kao dobar za oslobađanje od boli i zadržavanje snage u mišićima, piše prvozdravlje.com.