Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson & Johnson mora platiti 417 miliona dolara ženi oboljeloj od raka

johnson33433

Sud u Los Angelesu presudio je danas da kompanija Johnson & Johnson mora platiti 417 miliona dolara ženi koja je tvrdila da je dobila rak jajnika uslijed redovnog korištenja talka za bebe te kompanije.

Tužbu je podnijela Eva Echeverria, pošto, kako je navela u tužbi, kompanija nije na proizvodima sa talkom adekvatno upozorila potrošače o mogućem riziku od raka.

Njen advokat Mark Robinson rekao je da se Echeverria nadala da će presuda utjecati na to da kompanija stavi dodatna upozorenja na svoje proizvode.

“Gospođa Echeverria umire od raka jajnika i rekla mi je da je jedino željela da pomogne drugim ženama širom zemlje koje imaju rak jajnika zbog korištenja talka te kompanije 20 i 30 godina”, rekao je Robinson.

Glasnogovornica Johnson & Johnsona Carol Goodrich kaže da će se kompanija žaliti na presudu.

Iako kompanija saosjeća sa oboljelima od raka jajnika, nauka govori u prilog sigurnosti talka za bebe, ističe ona.

Jednoj ženi iz Virgnije kojoj je 2012. godine dijagnosticiran rak jajnika, sud u Sant Louisu u maju je dodijelio 110,5 miliona dolara odštete, dok su prošle godine tri suđenja zbog iste stvari također završena odštetama od 72, 70,1 i 55 miliona dolara.

Goodrich je navela da se kompanija priprema za nova suđenja u SAD-u te da će nastaviti da brani sigurnost svojih proizvoda.