Život i zdravlje

korona i dalje prisutna

“Još nije gotovo”: Šef WHO-a nema dobre vijesti u vezije pandemije

23/05/2022
Foto: Unsplash

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je zvaničnicima okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg sastanka WHO-a, da "odbijanje testiranja i sekvenciranja znači da se zasljepljujemo za evoluciju virusa"

Pandemija COVID-19 “zasigurno nije gotova”, upozorio je u nedjelju čelnik Svjetske zdravstvene organizacije, uprkos padu prijavljenih slučajeva.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je zvaničnicima okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg sastanka WHO-a, da “odbijanje testiranja i sekvenciranja znači da se zasljepljujemo za evoluciju virusa”.

Napomenuo je da skoro milijardu ljudi u zemljama sa nižim prihodima još uvijek nije vakcinisano.

U sedmičnom izvještaju u četvrtak o globalnoj situaciji, WHO je naveo da se čini da se broj novih slučajeva COVID-19 stabilizirao, dok je u opadanju ukupan broj sedmičnih smrtnih slučajeva.

Iako je bilo napretka, sa 60 posto vakcinisane svjetske populacije, “nigdje nije gotovo dok svuda ne bude gotovo”, rekao je Tedros.

Smrtni slučajevi su u porastu u Africi, kontinentu sa najnižim postotkom vakcinacije, rekao je Tedros.

Kako je kazao, samo je 57 zemalja – gotovo sve bogate – vakcinisalo 70 posto stanovnika.

“Sve u svemu, vidimo neodlučnost u vezi s vakcinom, vođenu dezinformacijama. Pandemija neće magično nestati, ali možemo je okončati”, rekao je Tedros.

Očekuje se da će Tedros biti imenovan za drugi petogodišnji mandat ove sedmice na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije, godišnjem sastanku zemalja članica.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.