Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kafa pomaže u spriječavanju demencije

kafa par

Novo istraživanje pokazalo je kako bi ispijanje kafe moglo spriječiti demenciju. Starije žene koje su pile više kafe imale su manje šanse doživjeti kognitivni hendikep, piše u istraživanju koje je objavio The Journals of Gerontology.

Istraživanje je pratilo konzumaciju kofeina kod 6500 žena starosti između 65 i 80 godina. Rezultati su pokazali da one ispitanice koje su konzumirale više od 261 miligrama kofeina dnevno, imale su 36 posto manje šanse za obolijevanje od demencije.

Ta količina kofeina nalazi se u gotovo tri šoljice kafe ili šest šoljica crnog čaja, piše The Independent.

“Ono što je jedinstveno u ovoj studiji je to da smo imali mogućnost ispitati vezu između unosa kofeina i učestalosti demencije na velikom i dobro pogođenom uzorku žena”, rekla je glavna autorica Ira Driscoll, profesorica psihijatrije na University of Wisconsin-Milwaukee za Medical News Today.

U 35 godina četiri puta više oboljelih od demencije

Istraživanje nije konačno i kako kaže Driscoll, otvoren je put za nove radove.

“Ne možemo ustanoviti direktnu vezu između povećanog unosa kofeina i niže učestalosti kognitivnog hendikepa i demencije, novim istraživanjima možemo bolje ustanoviti njegovu vezu s pozitivnim utjecajima na kognitivno zdravlje”, rekla je Driscoll.

Ta istraživanje pomoći će i u prevenciji demencije.

“Još uvijek je nepoznato vrijedi li ovo za kofein dobiven iz kafe ili drugih prehrambenih proizvoda, a pogotovo ne tvrdimo što više to bolje”, ogradila se naučnica.

U objavljenoj studiji tvrdi se da bi se broj ljudi oboljelih od demencije mogao učetverostručiti u idućih 35 godina, zbog starenja društva.