Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

toplotni val u bih

Kako se sačuvati od visokih temperatura? Ovo su najvažniji savjeti ljekara

Zagreb: Vlasnica vodom osvježava svog ljubimca
28.06.2020., Zagreb - Zagreb je poceo zahvacati toplotni val, sto utjece i na pse koji puno cesce moraju piti vodu. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na ulicama gradova širom Bosne i Hercegovine nema puno građana. Osvježenja se traže u hladu ili na kupalištima

Toplotni talas ponovo je zavatio Bosnu i Hercegovinu. Trenutna temperatura je 35 stepeni Celzijusa. Narednih dana, kažu meteorolozi, još toplije oko 40 stepeni u hladu. Takvo toplo vrijeme sve do kraja augusta. Temperature će biti u stalnom porastu. Vrhunac toplotnog talasa je za vikend.

Na ulicama gradova širom Bosne i Hercegovine nema puno građana. Osvježenja se traže u hladu ili na kupalištima, javlja BHRT.

Piti dosta tečnosti, jesti voće i povrće. Izbjegavati izlazak na sunce u najtoplijem dijelu dana. Ovo su savjeti ljekara.

Ugrožene kategorije stanovništva i djeca moraju biti posebno oprezni.

– Naši najstariji pacijenti uzimaju terapiju bez prethodnog mjerenja krvnog pritiska. Dehidratacija i velike vrućine dovode do spuštanja krvnog pritiska. Ne bi bilo loše u ovim vrlo visokim temperaturama prvo izmjeriti krvi pritisak pa tek onda popiti terapiju. Većina kolapsa i gubitak svijesti su posljedica uzete terapije na nizak pritisak, kaže Danijela Kesić Mijić, specijalista urgentne medicine u Banjoj Luci.

Upozorenje stiže i iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Upozoravaju stanovništvo na opasnosti od visokih temperatura. Izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, te fizičke napore. Iz Saveza sindikata Republike Srpske pozivaju poslodavce da radnike ne izlažu vrućinama.

Visoke temperature i nedostatak padavina stvaraju probleme poljoprivrednicima.

– Ukoliko u narednom periodu budemo imali visoke temperature, koje najavljuju, onaj ko ne bude navodnjavao sigurno će imati problem sa prinosom kukuruza koji će biti značajno umanjen, tvrdi Branimir Andrić, direktor Poljoprivrednog dobra Semberija.

Tokom vrelih toplih dana svakako je dobro rješenje potražiti osvježenje na nekim od kupališta širom Bosne i Hercegovine.