Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanađani proizveli pivo od kanabisa

kanabis

Nakon izuma piva koja samo sadrže marihuanu, kanadski naučnici otišli su korak dalje i napravili pivo vareći kanabis.

Točnije, postojeća piva varena su od ječma te se u njima nalazi ulje marihuane, dok je u procesu varenja novog piva ječam zamijenjen listovima, stabljikama i korijenom kanabisa. Naime, u Kanadi će u oktobru biti legalizovana marihuana zbog čega mnogi preduzetnici žele biti dijelom tržišta za koje se vjeruje da će imati vrijednost između 12 i 22 milijarde kanadskih dolara. U sklopu toga razvijaju se proizvodi od kanabisa poput brownieja, meda, koktela i piva, a u tome prednjači startup “Province Brands”, koji se nalazi iza novog piva.

“Mislim da se nigdje drugdje na svijetu ne bi mogli baviti ovim poslom. Kanada je već sada vodeća u razvoju industrije medicinskog kanabisa i očekujemo da će se dalje razvijati kako bi vodila svijet u trgovini i industriji kanabisa koji će odrasli slobodno uživati”, izjavio je Duma Vendšu iz te kompanije.

Rani pokušaji razvoja piva od kanabisa imali su okus poput brokule, ali su na kraju ipak uspjeli razviti pravu kombinaciju hmelja, vode, kvasca i kanabisa da bi dobili ukusan proizvod. Riječ je o bezalkoholnom i bezglutenskom pivu koje omogućuje korisnicima da se osjećaju pomalo omamljeno, a naučnici opisuju njegov okus kao suv, mirisan i manje sladak od klasičnog piva. Njihov cilj je razviti pivo od kanabisa koje ima potpuno isti omamljujući uticaj kao i konzumacija jednog alkoholnog pića koje “brzo udara”. Tačnije, psihoaktivni efekti THCa (kojeg novo pivo prosječno sadrži 6,5 miligrama) nastupaju brzo i to puno prije nego kod ostalih proizvoda od marihuane.

Kompanija namjerava izgraditi 50 miliona kanadskih dolara vrijednu tvornicu koja će biti prva svjetska varionica kanabisa, a u ponudi će imati razna piva nastala od različitih vrsta i okusa kanabisa, što bi oponašalo varionice koje proizvode lagere te crna i svijetla piva.

Ipak, iz “Province Brandsa” su naglasili da, iako je riječ o bezalkoholnom piću koje je time zdravije i sigurnije od samog piva, ono nije bezopasno.