Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kineska firma se izvinila zbog rasističke reklame

kina reklama

Šangajska firma koja proizvodi deterdžent za rublje izvinila se zbog reklame koja je postala hit na internetu a koja je proglašena rasističkom.

Firma Shanghai Leishang Cosmetics Ltd. u subotu kasno navečer objavila je izvinjenje svima koji su se uzrujali zbog kontroverzi koje je izazvala reklama u kojoj deterdžent za rublje pretvori crnca u svjetloputog Azijata.

U saopćenju objavljenom na internetskim stranicama firma navodi dugi popis stranih medija koji su izvijestili o reklami a potom se izvinjava za kontroverze koje je izazvala reklama. No proizvođač deterdženta Qiaobi nije se izvinio zbog rasizma u reklami.

“Zbog širenja reklame i preuveličavanja javnog mišljenja to je povrijedilo osobe porijeklom iz Afrike”, navodi se u saopćenju. “Stoga se izvinjavamo i nadamo da korisnici interneta i mediji neće pretjerati u preuveličavanjima”.

U subotu firma je izbrisala reklamu i pozvala korisnike da je više ne proslijeđuju drugima.

U reklami Kineskinja mladom crncu da tabletu deterdženta za veš i gurne ga u mašinu za veš iz kojeg nakon pranja izađe bjeloputi Kinez izazivajući njeno oduševljenje.